Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hem ev sahiplerini hem kiracıları yakından ilgilendiriyor: ARTIK E-DEVLET’TEN YAPILACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulanan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele kapsamında, 2024 yılı sonuna kadar yapılacak düzenlemeyle kira sözleşmeleri E-Devlet üzerinden yapılacak. Düzenleme hayata geçtiğinde kira gelir vergileri düzenli ödenecek, afaki kira artışlarının önüne geçilecek.

Son zamanlarda ülke gündeminden düşmeyen ev sahibi, kiracı tartışmalarının önüne geçecek uygulama için ilk adım atıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığının 2023 ve 2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı kapsamında kira sözleşmelerinin E-Devlet üzerinde yapılmasını sağlayacak sistem, 2024 yılı sonuna kadar hayata geçecek.

KİRA ARTIŞLARI KONTROL EDİLEBİLECEK

Kira sözleşmelerinin E-Devlet üzerinden düzenlenmesi sağlanırken Türkiye gayrimenkul değerleme bilgi sistemi de kurulacak. Altın Emlak Kütahya İl Temsilcisi Kenan Uzman, hazırlık aşamasındaki uygulamaya ilişkin Kütahya Ekspres’e konuştu. Kira konusunda yaşanan anlaşmazlıkları azaltmak için merkezi bilgi sistemi kurulabileceğini söyleyen Uzman: “Kira takip sistemi adı verilecek bu sistemle kira kontratları online haline getirilebilir. E-Devlet ile entegre olacak bu sistem ile kira değer haritalarının oluşması, kurumlar arası entegrasyonun ve kira artışların kontrolü sağlanabilir. Uygulama hayata geçtiğinde Ticaret Bakanlığı tarafından yetki belgeli emlak işletmeleriyle, tapuların üzerinde bulunan taşınmaz kimlik numaraları üzerinden sözleşme yapılacak. bu bilgiler girildiğinde sözleşmeler daha sağlıklı hale gelecek” ifadelerini kullandı.

MAHALLE BAZINDA KİRA ORTALAMALARI ÇIKACAK

E-Devlet üzerinden sözleşmeler yapıldıkça her bölgenin mahalle bazında değer haritalarının da çıkmaya başlayacağını aktaran Başkan Uzman: “Kira fiyatları ortalama olarak çıkacak. Devlet de büyük ihtimal buna göre önlem alacak ve kayıt dışı önlenecek. Bunun yanı sıra depozito alınan kiralamalarda depozito bedeli devletin belirlediği bir hesaba yatabilir. Kira bittiğinde çeşitli bahanelerle depozitoyu kiracıya vermeyen ev sahipleri olabiliyor. Böyle bir sistem hayata geçerse ev sahibi de bu paraya dokunamaz. Kiralamalar en az 1 yıl süreliğine yapıldığı için, depozitoların devletin belirleyeceği bir hesaba yatması tüm Türkiye’yi düşündüğümüzde, devlete de büyük bir kaynak sağlayacaktır” diye konuştu. Uzman, uygulamanın hayata geçmesi için daha iki yıl gibi bir süre olduğunu da sözlerine ekledi. CANSU AYDEMİR