Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“KÜTAHYA TÜRKÜLERİ MANEVİYATLI TÜRKÜLERDİR”

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sanatçısı, halk aşığı, sanatçı Mustafa Salün ve yardımcısı Fatih Aşır, Şehit Selim Cansız AİHL kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen Başköşe Konuşmaları’nın konuğu oldu. Kütahya müziğinin hikâyesine değinen Salün, Kütahya müziklerinin maneviyatlı müzikler olduğunu söyledi.

Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde düzenlenen Başköşe Konuşmaları’nın 13. programı 11 Ocak 2023’te okul kütüphanesinde düzenlendi. Bu haftanın başköşe konuşmacısı Kütahya Kültürüne verdiği emeklerle tanınan, Kültür Bakanlığı Sanatçısı Mustafa Salün oldu.

HEM EĞİTİM HEM MÜZİK ZİYAFETİ

“Kütahya ve Müzik” başlığında tertip edilen konuşmada, Kütahya’nın kültür tarihine, Kütahya müziğinin hikâyesine değinildi. Konuşmasını bölümler halinde yapan Salün, her bölümün sonunda bir Kütahya türküsü seslendirerek öğrencilere müzik ziyafeti sundu. Yardımcısı Fatih Aşır da ustası Salün’e eşlik ederek öğrencilere Kütahya ve müzik hakkında bilgiler verdi. Sanatçı Salün, konuşmasına Yıldrım Beyazıt’tan başlayarak bir tarih kapısı açtı. Yıldırım’ın Ankara Savaşı sonrası Kütahya’nın durumuna değinen konuşmacı Timur’un Kütahya’ya geldiğini ve şehri cezalandırmak isterken sanatçılar ve erenler tarafından engellendiğini belirtti. Kütahya türkülerinin maneviyatlı türküler olduğunun altını çizen Salün, birinci bölümün sonunda Elif Dedim türküsüyle konuşmasına devam etti.

GEZEK KÜLTÜRÜ İŞLENDİ

Konuşmasının ikinci bölümünde Kütahya’daki gezek kültürünün tarihine değinen Salün, gezeklerin eskiden beri var olduğunu ve sadece sonbaharda kır gezeklerinin yapıldığını söyledi. Yazın herkes işinde gücünde olduğu için gezeklerin yapılmadığını, kışın ise gezeklerin evlerde veya kapalı ortamlarda yapıldığını söyleyerek Sıyırdılar Serpuşumu Başımdan türküsünü seslendirdi. Üçüncü bölümde Kütahya’nın en önemli değerlerinden Hisarlı Ahmet’e değinen Salün, müzik hayatına başladığında ilk enstrümanlarını Hisarlı Ahmet’in dükkânından aldığını ifade ederek onu hayırla andı. Hisarlı Ahmet’in ustalığına da değinen Salün, onun etrafındaki sanatçılardan da bahsetti. Aşık Ömer ve Kazım Baltacıoğlu’nu da anan Salün, Hisarlı’nın çevresinde bulunan bu iki önemli sanatçıdan teyit aldığını ifade etti.

SANAT HAYATINI ANLATTI

Son bölümde öğrencilerin sorularını cevaplayan Salün sanat hayatının nasıl başladığını, Beyaz Güller grubunu nasıl kurduğunu, ulusal ve uluslararası hangi platformlarda Kütahya’yı temsil ettiğini ve devlet sanatçısı olmak için gerekenleri anlattı. Yardımcısı Fatih Aşır da ustasından aldığı izinle türkü seslendirdi. Kendi yazdığı iki kitabı okul kütüphanesine hediye eden Salün’e Şehit Selim Cansız AİHL öğrencileri de okul dergisi Başköşe’yi hediye etti. Programı ilgiyle takip eden öğrenciler ve öğretmenler programdan duydukları memnuniyeti dile getirdi. CANSU AYDEMİR