Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“TAŞ MEKTEP 133 YAŞINDA”

Kütahya’nın tarihi simgelerinden Kütahya

Kütahya’nın tarihi simgelerinden Kütahya Lisesi, zamana meydan okuyor. 12 Ocak 1890 yılında hizmete açılan lise, 133 yaşına girdi.

Kütahya Lisesi’nin yapımına, 1884 yılında Mutasarrıf Tevfik Paşa zamanında başlandı. 1886 yılında Hacı Yusuf Bey başkanlığında kurulan bir komisyon, hükümetten aldığı bin lira ve halkın katkıları ile okulun yapım işlerini sürdürdü. Üç yıl sonra Mutasarrıf Haşim Paşa’nın gayretiyle tamamlanan “Taş Mektep”, 12 Ocak 1890 yılında Liva İdadisi olarak hizmete açıldı. Okul, 1916 -1917 yıllarında Ziraat İdadisi adıyla, son sınıfı ziraat ve umumi şeklinde iki şube halinde Orta Mektep olarak hizmet verdi. Daha sonra yatılı teşkilatına kavuştu.

KEMAL ATATÜRK “ÖĞRETMENLERE HİTABI”NI BURADA OKUDU

Savaş yıllarında öğrenime ara veren okuldan 1. Dünya Savaşı sırasında yapı olarak yararlanıldı, İstiklal Savaşı’nda Alay Komutanlığı ve Askeri Hastane olarak Türk Milletine hizmet etti. 1922-1923 Öğretim Yılı’nda tekrar Sultani olarak açıldı ve eğitim-öğretim hizmeti vermeye devam etti. Cumhuriyetin ilanından sonra, Mustafa Kemal Atatürk, Kütahya’ya üçüncü kez geliş tarihi olan 24 Mart 1923’te okulu da ziyaret etti ve Kütahya Lisesi’nin öğretmen ve öğrencileri ile öğretmenler odasında sohbet etti. Atatürk, Türk Eğitim Tarihi açısından önemli bir yeri olan “Öğretmenlere Hitabı”nı burada söyledi.

EVRAKLAR YANGINDA YOK OLDU

Kütahya Lisesi’nin yüzüncü kuruluş yıl dönümünde, Atatürk’ün çay sohbetinde bulunduğu öğretmenler odası eğitim müzesi haline getirildi. 1923-1924 Öğretim Yılı’nda İptidai ( İlkokul ) kısmı kaldırılarak üç sınıflı hale getirilen okul, 1933 yılında liseye dönüştü ve üç ay sonra 4 Aralık 1933’te bir yangın felaketine uğradı. Ahşap kısmı tamamen yanan okuldan hiçbir evrak kurtarılamadı. 1937–1938 Öğretim Yılı’na kadar eğitim ve öğretime, Özel İdare Pansiyonu’nda ve Gazi Kemal İlkokulu’nda devam edildi.

16 MART 1964’TE YENİDEN EĞİTİME AÇILDI

İmkânsızlıklar yüzünden ancak beş yılda tamir edilebilen okulda 1937-1938 Öğretim Yılı’nda eğitime yeniden başlandı. Okul binası zamanla yetersiz kalınca, ortaokul sınıfları 1960 yılında Belediye Binası’nın bodrum katında öğrenim gördü. Bunun üzerine Kütahya Eğitim Kurumları Yaptırma Derneği’nin gayretleri ve Kütahya Valisi Ertuğrul Süer’in çalışmaları sonucunda tamamlanan “Yeni Bina”, “ Taş Mektep”e bağlandı, 16 Mart 1964’te öğretmen okullarının kuruluş yıl dönümünde eğitim ve öğretime açıldı. CANSU AYDEMİR