Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kasaplar Yeni Yıldan Ümitli “RAKAMLARI SABİT TUTABİLİRSEK RAHATLARIZ”

Et fiyatlarının yılbaşından bu

Et fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 50’yi aşan bir oranda zamlandığını ancak son 3 aydır zam almadığını belirten kasap Cihangir Ayaz, ancak yılbaşında asgari ücrete gelecek zam ile birlikte ümitvar olduklarını söyledi. Ayaz, “Asgari ücret artışıyla birlikte bizler de bu rakamları sabit tutabilirsek esnafımızın işinin de açılacağına inanıyoruz” dedi.

Kırmızı et piyasası 2022 yılında birçok üründe olduğu gibi zamlardan nasibini aldı. Et fiyatlarında son bir yılda yüzde 50’nin üzerinde fiyat farkı ortaya çıktı. Şuan kıyma ortalama 125 liradan başlarken, kuşbaşı 160 liradan alıcı buluyor. Et fiyatlarında bu rakamların son aylarda sabit kaldığını söyleyen kasap Cihangir Ayaz, “Son 3 4 aydır fiyatlarda yükseliş olmadı, fiyatlar sabit kaldı. Devlet bu konuda devamlı olarak belli bir standartta tutmak istiyor, uyguladığı politikalarla. Her zaman söylediğimiz gibi yem fiyatları üreticiyi üzüyor. Ancak süt fiyatlarının 9 lirayı bulması sevindirici boyutta” dedi.

“ASGARİ ÜCRET SONRASI FATURALARA YANSIMALAR ÖNEMLİ”

“Yılbaşından bu yana her şeyde olduğu gibi et fiyatlarında da yüzde 50’yi aşan bir artış oldu” diyen Ayaz, şunları kaydetti: Rakam yüksek mi evet, asgari ücrete göre yüksek. Önümüzdeki yılbaşı itibariyle asgari ücret artışıyla birlikte bizler de bu rakamları sabit tutabilirsek esnafımızın işinin de açılacağına inanıyoruz. Tabi ki bu asgari ücret artışında devlete sigorta, kira, elektrik, doğalgaz artışları bize nasıl yansır onu bilmiyoruz ama bu faktörler sabit tutulursa sektörler olarak rahatlama olacağını düşünüyorum. Ette sadece kesim fiyatlarında belli bir yükselme oldu ancak biz reyonlara bu artışı yansıtmadık. Elimizden geldiği kadar bu standardı korumak istiyoruz. Ancak yılbaşından sonraki asgari ücretteki artış bizlere nasıl yansır onu bilemiyoruz. İnşallah işlerin düzeleceğine inanıyorum. 2023 yılı için devletin başlattığı nefes yılı kapsamında bizler de üzerimize düşeni yapacağız. Desteklemeler sürüyor. Esnaf kefaletlerden kredi alınabiliyor ayrıca kamu bankalarından da kredi alınabilecek. Esnafımızın da bizlerin de üzerine düşen paniklemeden devletimizin yanında olmak.

“BİRÇOK KASABAMIZ İNDİRİME GİTTİ”

Büyükbaş hayvan kesimlerinde rakamın 98 liradan 105 liraya kadar yükseldiğini belirten Ayaz, yine bu rakamları da reyonlara yansıtmadıklarını aktardı. Yaşanan zamlar sonrası birçok kasabın fiyatlarda indirime de gittiğini belirten Ayaz, etin piyasadaki birçok ürüne göre ucuz olduğunu aktardı. Ayaz, “Şahsi fikrimi söylemem gerekirse et fiyatları piyasadaki birçok üründen daha ucuz. Mesela balığı örnek alacak olursak, yeşillik, meyve, sebzeye bakarsa daha ucuz. Çünkü bir dana 1,5 senede kesime geliyor, bir kuzu en 8 ay bakılıyor kesime gelebiliyor. Bir yandan da meşakkatli bir iş. Ona göre rakamı ucuz. Bizim problemimiz asgari ücretlinin alım gücüyle ilgili. Hazır kıymamız yani dana etinden, çektirme kıyma olarak bilinen kıyma 150 liradan, üretim izni olan bizim üretimimiz olan kıyma 124 liradan, dana kuşbaşı 160 liradan, et kuzu eti 115 liradan, kuzu kol 105 liradan, kuzu pirzola 220 liradan satılıyor. Şu an piyasaya baktığımızda Kütahya özelinde esnaflar arasında çok fazla farklar olmaz” ifadelerini kullandı.