Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DİKKAT! SONBAHARDA SIK GÖRÜLÜYOR

Mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar

Mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görüldüğünü söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, mantar seçiminde dikkat edilmesi gerekenlere değindi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu. Mantar zehirlenmelerinin belirtilerinden tanı ve tedavisine dek pek çok konuda bilgi veren Müdür Şenkul, dikkat edilmesi gerekenleri de açıkladı.

BELİRTİLER ZEHRİN NİTELİĞİNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değiştiğini kaydeden Müdür Şenkul: “Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesinden 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda: Sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Yenilen mantarın türüne göre yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir. Ölümlerin çoğu Amanita denilen mantar türlerine bağlı gelişir ve bu türdeki mantarlar ülkemizde de bulunur” ifadelerini kullandı.

“VAKİT KAYBETMEDEN SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN”

Zehirlenme belirtileri görülmesi halinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Eser Şenkul: “Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir. Toksinlerin emiliminin yavaşlatılması, ishal ile kaybedilen sıvının yeterli hidrasyon ile yerine konulması, alınan toksinlerin karaciğer ve böbreğe etkilerinin minimalize edilmesi ve toksinlerin hızla vücuttan uzaklaştırılmasının sağlanmasıdır. Panzehirler, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından hastanelerde kullanılmak üzere hazır bulundurulmaktadır” diye konuştu. 

“DOĞADA YETİŞEN MANTARI YEMEYİN”

Müdür Şenkul son olarak dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı: “Doğal alanlarda yetişen mantarlar kesinlikle yenilmemeli; bunun yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibariyle bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Mikroorganizma bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok haf mide ve bağırsak şikâyetleri gelişebilir. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Mantar Zehirlenmeleri ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımız 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini 7/24 arayabilir.”