Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYIN”

Kayıt dışı istihdamın ülkemizin

Kayıt dışı istihdamın ülkemizin en önemli sorunları arasında yer aldığına dikkat çeken Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Sayar: “Huzurlu bir toplum, güçlü bir Türkiye için kayıt dışı çalışmayın” dedi.

Kütahya Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Sayar, 2022 Yılı Rehberlik ve Bilgilendirme Programı kapsamında açıklamalarda bulundu.

12 BİN 942 TL ASGARİ PARA CEZASI

Kayıt dışı istihdama ilişkin açıklama yapan İl Müdürü İsmail Sayar: “Bir işçinin, bir gün dahi sigortasız çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde, 2022 yılı için asgari 12 bin 942 TL asgari para cezası uygulanmaktadır. Söz konusu çalışmalara ait sigorta primleri gecikmeden dolayı faiziyle birlikte tahsil edilmektedir. Bunun yanı sıra işçilerin ücretlerinin eksik bildirilmesi durumu da kayıt dışı istihdam olarak değerlendirilmektedir. Bunun vecibesi de aylık asgari ücretin 1/10’undan az iki katından fazla olmamak üzere tespit edilen prime esas kazanç tutarında ceza uygulanmakladır. Bir işçiyi 6 (Altı) ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti sigorta prim tutarının takriben 10 (On) katına tekabül etmektedir” şeklinde konuştu.

“MESLEK KODLARI FİİLEN YAPTIKLARI İŞE UYGUN OLMALI”

Müdür Sayar, kayıt dışı çalışan bir işçinin iş yerinde kaza geçirip iş yapamaz duruma düşmesi veya ölmesi halinde sigortalıya ve yakınlarına yapılacak-tüm giderlerin işveren tarafından karşılandığını da sözlerine ekledi. İşçilerin meslek kodlarının iş yerinde fiilen yaptıkları işe uygun şekilde bildirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Müdür Sayar: “Aksi halde; her bir sigortalı için 1 (Bir) asgari ücret tutarında ceza ödenmesi gerekiyor. Ülkemizde, işverenlerimizin, üzerindeki mali yükleri azaltarak, kayıtlı istihdamı artırmak amacıyla 18 (On sekiz) farklı sigorta prim teşviki uygulanmaktadır. Bu teşvikler sayesinde, sosyal güvenlik primlerinin büyük bir kısmı devletimiz tarafından sübvanse edilmektedir” diye konuştu.

“ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN”

Kayıt dışı istihdamın ülkemizin en önemli sorunları arasında yer aldığına dikkat çeken Müdür Sayar: “Kurumumuzca kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yapılan denetimlerin yanı sıra aynı zamanda rehberlik ve bilgilendirme amaçlı faaliyetler de yapılmaktadır. Bu kapsamda geçmişte yapılan birçok faaliyete ve projeye ek olarak 2022 yılı içerisinde; 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Programında sosyal güvenlik bilincini artırmaya ve kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerine, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Düzensiz Göç Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı (2021-2025)’de ise yabancı iş gücüne yönelik farkındalığın artırılması eylemlerine yer verilmiştir. Kurum Başkanlığımızın talimatıyla ülke genelinde kayıtlı istihdamın önemi hakkında İl Müdürlüklerince, ilgili taraflara sosyal güvenlik hak yükümlülükleri hususunda, işyerleri, sendikalar, ilgili STK yerel yazılı ve görsel basına gerekli ziyaretler yapılmak suretiyle, bahsi geçen kurumlar aracılığı ile kamuoyuna yönelik çeşitli bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Huzurlu bir toplum, güçlü bir Türkiye için kayıt dışı çalışmayın” diyerek sözlerini tamamladı.