Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğalgaz Yangınlarına Karşı Tatbikat

“ÖZELLİKLE EVLERDE OCAK TEMİZLİĞİNE

“ÖZELLİKLE EVLERDE OCAK TEMİZLİĞİNE DİKKAT”

Doğalgaz yangınlarına karşı uyarılarda bulunan Müdür Ay, evlerde yapılan ocak temizliklerine dikkat çekti. Ay, “Özellikle ocakları silmek için yerinden oynatıyorlar. Böyle olunca altındaki sistem gevşiyor ve gaz kaçağı yaşanıyor, haliyle de yanında ateş var. Ocakları çok fazla oynatmamak gerekiyor” dedi.

Kütahya’da doğalgaz yangın tatbikatı gerçekleştirildi. Çinigaz Doğal A.Ş ve Kütahya Belediyesi işbirliği ile doğalgaz yangınlarına müdahale teknikleri anlatıldı. Çinigaz şantiye alanında gerçekleştirilen tatbikatta çalışanların yanı sıra lise ve üniversite öğrencilere de yer aldı. Çinigaz çalışanları ve öğrencilerin katıldığı tatbikat teorik ve pratik olarak iki aşamada gerçekleştirildi. Teorik aşamada katılımcılara doğalgaz ve doğalgaz yangını hakkında bilgiler aktarılırken, pratik uygulamada çıkabilecek olası yangına müdahale teknikleri gösterildi. Pratik uygulamada öğrenci ve katılımcılardan isteyenler gerekli tedbirler alınarak yangına müdahale etti. Teorik eğitimde Kütahya İtfaiye Müdürlüğü İtfaiye Eğitim Amiri Adem Öner, doğalgazın tarihçesi ve doğalgaz yangınları ile müdahale tekniklerini paylaştı.

“TATBİKATI HER YIL YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Kütahya’da doğalgaz yangınlarına karşı tatbikatları her yıl yapmaya çalıştıklarını aktaran Çinigaz İşletme Müdürü Muammer Ay, doğalgazın yanıcı ve patlayıcı bir madde olduğuna dikkat çekerek dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. “Çinigaz ve Kütahya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü işbirliğiyle doğalgaz yangınlarına müdahale tatbikatı gerçekleştirdik” diyen Ay, “Her yıl düzenli olarak bu tatbikatları yapmaya çalışıyoruz. Ancak bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle yapamadık. Önümüzdeki yıllarda bu tatbikatları gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Doğalgaz yanıcı ve patlayıcı bir gaz, bu nedenle tehlikeli bir madde. O yüzden alınacak tedbirlere uyulması gerekiyor” dedi. Konutlardaki olası doğalgaz sızıntısı veya yangınlarında menfezlerin önemli olduğunu söyleyen Ay, daire içlerinde bulunan menfezlerin can ve mal güvenliği açısından kapatılmaması gerektiğini belirtti. Tatbikat hakkında bilgiler veren Ay, “Tatbikatımız iki aşamalı olacak. İlk olarak teorik sunumlar yapılacak. İkinci aşama ise uygulamalı tatbikat gerçekleştirilecek. Söndürme işlemi gösterildikten sonra katılımcılardan isteyenlere de uygulamalı olarak yaptırılacak” diye konuştu.

“DAHA ÖNCE DOĞALGAZ YANGINLARINI YAŞADIK”

Kütahya’da daha önce doğalgaz yangınlarının yaşandığını belirten Ay, şunları kaydetti: Başımıza doğalgaz patlamaları ile ilgili gelen olaylar var. Kütahya’da hat çalışması daha doğrusu kazı çalışması sırasında bir iş makinesi bizim hattımızı patlattı. Haliyle gaz ortaya çıktı ve yanmaya başladı. Kepçe ve etrafındaki araçlar zarar gördü. Haliyle izinsiz ve plansız kazı yapılmaması gerekiyor. Benzer bir olay yine Gediz ilçesinde meydana geldi. Dolayısıyla dikkat edilmesi gerekiyor, izinsiz kazı yapılmaması lazım. Bizim ikaz direk direklerimiz var. Abonelerimizi gaz açma esnasında bilgilendiriyoruz. Dediğim gibi tehlikeli bir gaz, dikkat edilmesi gerekiyor. Kurallara uyulduğu sürece sıkıntı yaşanmıyor.

“ÖZELLİKLE OCAK TEMİZLİĞİ YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMELİ”

Evlerde doğalgaz yangınlarına karşı uyarılarda bulunan Ay, ocak temizliği sırasında gaz kaçaklarının yaşandığını söyledi. Kombi bakımlarının periyodik olarak yapılması gerektiğini kaydeden Ay, bu bakımların da yetkili firmalar tarafından yapılmasının önem arz ettiğini söyledi. Doğalgazın yanıcı ve patlayıcı bir madde olduğunun altını çizen Ay, evlerde bulunan menfezlerin kapatılmamasını ve açık olarak bırakılması gerektiğini söyledi.  Evlerde ocaklarda yapılan temizlikler sırasında istenmeyen durumların ortaya çıkabildiğini hatırlatan Ay, “Konutlarda yaşayanlar için öncelikle ocak ve kombilerde dişli bağlantılar daha tehlikeli durumlar oluşturuyor. Özellikle ocakları silmek için yerinden oynatıyorlar. Böyle olunca altındaki sistem gevşiyor ve gaz kaçağı yaşanıyor, haliyle de yanında ateş var. Ocakları çok fazla oynatmamak gerekiyor. Kombilerin yıllık bakımları yaptırılmalı. Ocaklar kullanılmadığı zaman ocak vanalarının kapatılmasında fayda var. Kombilere müdahale daha az elbette. Ancak bu bakımları da yetkili servisler yapmalı” ifadelerini kullandı. “Evlerde bulunan menfezler kesinlikle kapatılmamalı” diyen Ay, “Ortama gaz çıktığında dışarı atabilecek sistem bu menfezler. Ayrıca yanma havasının sağlanması konusunda bu menfezlerin önemi büyük. Verimsiz yanma oluşur, içerideki oksijeni tüketir. Bunun için sağlık açısından da önemli. Dolayısıyla menfezler kapatılmamalı” dedi.