Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KOVİD-19 CEZALARININ TAHSİLİ YAPILMAYACAK

Kovid-19 salgını kapsamında uygulanan

Kovid-19 salgını kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı ve maske kullanma mecburiyeti kapsamında yazılan cezalara yönelik düzenleme yapıldığını söyleyen AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan: “Tahsil edilmesi gereken ceza tutarı da 2,7 milyar lira. Bu cezaların terkin edilmesini öngörüyoruz” dedi.

AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan ve AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediliyor.

ERTELEME İŞLEMİ EN FAZLA 3 YIL YAPILACAK

Teklifin ilk imza sahibi Milletvekili Ahmet Tan, iktidara geldikleri günden itibaren vatandaşların ihtiyaçları başta olmak üzere yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı önceleyen politikaları uyguladıklarını ve pek çok kazanım sağladıklarını anlattı. Tan, teklifle öğrenim kredisi alanların borcunun, borç verilen miktar ile sınırlandırıldığını kaydetti. Öğrenci ne kadar kredi aldıysa o kadar borçlanacağını vurgulayan Tan: “Kredi borçları mezun olunduktan 2 yıl sonra ödenmeye başlanacak, eğer öğrenci işe girememişse durumu belgeleyerek erteleme talep edebilecek. Erteleme işlemi en fazla 3 yıl yapılacak. İlk defa yapılan ertelemelerde borçlar yine sabit kalacak. İkinci ve üçüncü ertelemede ise yıllık yüzde 10’u aşmayan bir endeksleme yapılacak. Borçlu öğrencinin vatani görevini yaptığı süre için ise hiçbir endeks uygulanmayacak” bilgisini verdi. Tan, 4 yılın bitiminde ödenmemiş taksit kalırsa bunların tahsili için vergi dairesine bildirimde bulunulacağını ve taksitin ödenmesi gereken zamandan itibaren gecikme zammı hesaplanmak suretiyle vergi dairesince tahsil edileceğini söyledi.

TOPLAM 27 MİLYAR LİRA ENDEKS TUTARI TERKİN EDİLECEK

Öğrenimi sırasında veya öğrenimden sonra ölenlerin veya yüzde doksan ve üzeri engel sahibi oldukları tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından tespit edilenlerin kalan borçlarının terkin edileceğini de belirten Tan, şunları aktardı: “Halen kredi almakta olan öğrencilerin, mezun olmuş olanların borçlarına endeks hesaplanmayacak ve geri ödemeleri başlamış olanların borçları da yeniden hesaplanarak endekslenmiş tutarlar terkin edilecek. Teklif ettiğimiz bu düzenlemeden; halen öğrenim kredisi almakta olan 566 bin 226 öğrenci, öğrenim kredisinden borçlu 1 milyon 392 bin 629 kişi, katkı kredisinden borçlu 25 bin 886 kişi, vergi dairelerine takip için intikal ettirilmiş olan alacaklardan borçlu 1 milyon 403 bin 392 kişi yararlanacak. Tüm öğrencilerimize ve ailelerine sağladığımız bu önemli imkân ile bundan böyle kredi borçları artmayacak ve düzenleme çerçevesinde mevcut borçlar içinde yer alan toplam 27 milyar lira endeks tutarı terkin edilecek.”

İNTÖRN ÖĞRENCİ ASGARİ ÜCRET ALACAK

İntörn doktor olanlara ödenen ücretlerle ilgili de düzenlemeye gittiklerini ifade eden Tan, tıp fakültelerinin 6. sınıfındaki öğrencilere, intörn eğitim döneminde öğretim üyesi rehberliğinde yaptıkları uygulama çalışmaları karşılığında 12 ay süreyle ödenen ücretin bin 569 liradan asgari ücret tutarı olan 5 bin 500 liraya çıkarılacağını kaydetti. Tan, tıp fakültelerindeki 14 bin 600, diş hekimliği fakültesindeki 4 bin 900 öğrencinin düzenlemeden yararlanacağını anlattı.

YERSİZ ÖDENEN YAŞLI VE ENGELLİ AYLIĞI ALACAKLARINDAN DA VAZGEÇİLİYOR

Yaşlı ve engelli aylığı alanların vefatı, gelir durumunda veya engel durumunda değişiklikler gibi nedenlerle ödemelerin yersiz yapılmasına sebebiyet verilebildiğini aktaran Tan, bu durumda olan yaklaşık 162 bin 572 kişiden geri alınması gereken 566 milyon 262 bin 916 liranın tahsilinden de vazgeçilmesinin öngörüldüğünü bildirdi. Tan, engellilerin evde bakım yardımı ile ilgili yapılan ve yersiz ödenmiş konuma gelen yaklaşık 18 bin kişinin 200 milyon lira borcunun da terkinin söz konusu olduğunu söyledi. Çalışanlara nakit olarak yapılan yemek yardımının günlük 51 liraya kadar olan kısmının istisna kapsamına alınacağını bildiren Tan, ayrıca 2023 Haziran sonuna kadar işverenlerin ısınma amaçlı çalışanlara yapacağı bin liraya kadar olan ödemelerin de gelir vergisinden ve sigorta priminden istisna tutulacağını dile getirdi.

9 MİLYON İCRA DOSYASI TASFİYE EDİLECEK

Tan, küçük tutarlı icra dosyalarının tasfiyesine ilişkin yapılacak düzenlemeyle vergi mükelleflerine 15 Ağustos 2022 tarihine kadar icra takibi başlattıkları 2 bin lira ve altında, gerçek kişilerden olan alacaklarından feragat etmek suretiyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları halinde bu alacakların değersiz alacak olarak kabul edilmesi suretiyle işletme kayıtlarından çıkarabilme imkanı sağlanacağını söyledi. Bu şekilde kayıtlardan çıkarılan alacaklara ilişkin daha önce hesaplanarak beyan edilen katma değer vergisi ve özel iletişim vergisinin indirim konusu yapılabileceğini anlatan Tan, bu kapsamda vazgeçilen alacaklar ile ilgili icrada alınacak harçlardan da vazgeçileceğini bildirdi. Tan, “Bu düzenleme ile 5 milyon borçlunun 9 milyon icra dosyasını tasfiye etmeyi bekliyoruz.” diye konuştu.

TAHSİL EDİLMESİ GEREKEN CEZA TUTARI 2,7 MİLYAR TL

Kovid-19 salgını kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı ve maske kullanma mecburiyeti kapsamında yazılan cezalara yönelik de düzenleme yapıldığını anlatan Tan: “Halihazırda bu cezalardan 1 milyon 67 bin 485 kişi borçlu bulunuyor. Tahsil edilmesi gereken ceza tutarı da 2,7 milyar lira. Teklifimizde gerek Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gerekse Kabahatler Kanunu çerçevesinde verilmiş bu cezaların terkin edilmesini öngörüyoruz” bilgisini paylaştı. Ahmet Tan’ın sunumunun ardından teklifin geneli üzerindeki görüşmelere geçildi.