Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz:

“HALKI SUSTURMAYA YÖNELİK YENİ

“HALKI SUSTURMAYA YÖNELİK YENİ BİR GİRİŞİMLE DAHA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Basın ve haberciliğe ilişkin düzenlemeyi içeren yasanın meclisten geçmesine tepki gösteren CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz: “Ülkemizde demokrasinin, hukukun, eşitliğin ve özgürlüğün yeniden tesis edileceği 2023 seçimleri yaklaşırken; demokratik muhalefeti, basını, sivil toplumu ve halkı susturmaya yönelik yeni bir girişimle daha karşı karşıyayız” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, meclisten geçen ‘basın ve haberciliğe ilişkin düzenleme’ hakkında basın açıklamasında bulundu. Cumhuriyet Caddesinde yapılan basın açıklamasına Başkan Şahbaz’ın yanı sıra parti il teşkilatı, partililer ve vatandaşlar katıldı

“GAZETECİLİĞİN VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ALTINA SON BİR DİNAMİT DAHA”

Yasama yılının bir sansür ve otosansür yasası ile açıldığını kaydeden Başkan Şahbaz: “Ülkemizde demokrasinin, hukukun, eşitliğin ve özgürlüğün yeniden tesis edileceği 2023 seçimleri yaklaşırken; demokratik muhalefeti, basını, sivil toplumu ve halkı susturmaya yönelik yeni bir girişimle daha karşı karşıyayız. Bu sansür yasasının, seçimlere en fazla 8 ay kaldığı bir dönemde Meclis’te kabul edilmesi, seçimler yaklaştıkça iktidarını kaybedeceğini anlayan Ak Parti’nin içinde bulunduğu korku ve acizliğin boyutunu göstermektedir. Hükümetin, 40 maddelik bu yasayla, başta düşünce ve ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin, gazeteciliğin ve basın özgürlüğünün altına son bir dinamit daha koymak istediği açıktır” şeklinde konuştu.

“MUĞLAK VE UCU AÇIK İFADELERLE YENİ BİR SUÇ TANIMI YAPILDI”

“Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu”nu içeren 29. maddeye tepki gösteren Başkan Şahbaz, sınırlarının ve içeriğinin ne olduğu belirsiz yeni bir suç tanımının yapıldığını belirtti.  Şahbaz: “Muğlak ve ucu açık ifadelerle, yargıya ve iktidar partisinin bürokratlarına hangi bilginin halkı aldatmaya, korku ve endişe yaymaya yönelik olduğunu belirleme yetkisi verilmiştir. Aynı zamanda sosyal medyada yapılan eleştiriler, ‘dezenformasyon’ olarak yaftalanabilecektir. ‘Hangi haber halkta korku ve endişe yaratır, hangi paylaşım kamu düzenini tehdit eder’ sorusunun yanıtı ise yasa metninde yoktur. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirilen bu muğlak suç tanımının kapsamı, AK Parti talimatıyla hareket eden yargı mensuplarının ve iktidar partisi bürokratlarının inisiyatifine bırakılmıştır” diye konuştu.

“BASIN İLAN KURUMU MEDYANIN CELLADI HALİNE GELMEKTEDİR”

Hükümetin niyetinin açık olduğunu söyleyen Zeliha Aksaz Şahbaz: “Hükümetin, ülkemizde yarattığı ağır ekonomik buhranı, yüksek enflasyonu ve hayat pahalılığını, işsizliği, yoksulluğu, yolsuzlukları, kurumsal yıkımı dile getirmek suç haline getirilmek istenmektedir. Bugün herkesin açıkça bildiği gibi, ülkemizde yıllardır kendi siyasal çıkarları uğruna dezenformasyon yapan, halkı yanıltıcı bilgileri yayan hükümetin bizzat kendisi ve kontrol altında tuttuğu havuz medyasıdır. Üstelik bu yasa, halkın temel hak ve özgürlüklerine yönelik bu ağır saldırıyla da sınırlı değildir. Kendi yandaşlarına bol bol ilan verirken, muhalif yayın organlarını ise yok sayan ve adeta Basın İnfaz Kurumu’na çevrilen Basın İlan Kurumu, gazetelere ve internet haber sitelerine ceza verme yetkisiyle donatılmaktadır. Basın İlan Kurumu, tıpkı televizyon ve radyolar üzerinde kılıcını sallayan RTÜK gibi, yazılı ve dijital medyanın celladı haline gelmektedir. Yasa, sosyal medya platformlarına ilişkin düzenlemeyle, halkın temel haberleşme ve haber alma kaynaklarını kullanılamaz hale getirmeye kadar gidebilecek geniş sınırlama yetkileri içermektedir” ifadelerini kullandı.

“YEREL YAYIN ORGANLARI BÜYÜK BİR DARBE ALACAK”

Başkan Şahbaz, yasanın yürürlüğe girmesiyle, sınırlı kaynaklarıyla gazeteciliği dinamik bir şekilde yaşatma mücadelesi veren yerel yayın organlarının büyük bir darbe alacağını da sözlerine ekledi. Bu yasanın baştan aşağı sansür ve otosansür yasası olduğunu vurgulayan Şahbaz: “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, otoriter rejimin baskı politikalarına, korku iklimini ülkede hâkim kılmaya yönelik çırpınışlarına asla boyun eğmeyeceğiz! Ülkemizin gerçeklerini, halkımızın sorunlarını ve hakikati her yerde haykırmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Halkı, basını ve basın emekçilerini susturmayı başaramayacaksınız! Çok az kaldı. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, baskıcı ve otoriter politikalarınızla yok ettiğiniz demokrasiyi ve hukuku ülkemizde mutlaka yeniden kuracağız! Başta düşünce, ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere, tüm temel hak ve özgürlükleri yaşatan bir düzeni inşa edeceğiz! Gerekeni sandıkta halkla hep birlikte yapacağız. Geliyor gelmekte olan” diyerek sözlerini tamamladı.