Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

1 MİLYAR İNSANDA GÖRME BOZUKLUĞU VAR

Dünya Sağlık Örgütüne göre

Dünya Sağlık Örgütüne göre küresel olarak, 1 milyar insanın önlenebilecek veya henüz çözülmemiş bir görme bozukluğu olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul: “Görme bozuklukları arasında kırma kusuru, katarakt, glokom, korneal opasiteler, diyabetik retinopati ve trahom en sıklıkla karşılaşılan sorunlardır” dedi.

Yaşlılığın neden olduğu yakın görme bozukluğu ve körlüğünün de çok sık rastlanılan görme sorunlarından olduğunu söyleyen Eser Şenkul: “Görme bozukluğu; bireysel ve ekonomik düzeyde toplumları etkileyebilmektedir. Erken yaşta ciddi görme bozukluğu başlayan küçük çocuklar; motor, dil, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimde gecikme yaşayabilmekte, okul çağındaki çocuklar daha düşük düzeyde eğitim başarısına sahip olabilmektedir. Yetişkin nüfusun da yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemektedir. Görme bozukluğu olan yetişkinlerin işgücüne katılımları daha düşük ve üretkenlikleri daha azdır” ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ YAŞ ARALIĞI 0-7

Dr. Şenkul, ülkemizde çocukluk çağında göz ve görme taraması programlarının yürütüldüğünü de söyledi. Görme gelişimi için önemli olan yaşar aralığının 0-7 olduğunu belirten Şenkul: “Bu nedenle okul öncesi yaşta görme tarama programları çok önemlidir. Çocuklarda yapılacak görme taramaları ile şaşılık, kırma kusurları, katarakt ya da göz tembelliği tespit edilmektedir. Görmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve yetersiz görmesi olan olguları erken dönemde tanımak, tedavi etmek için 0-3 ay bebekler, 36-48 aylık çocuklarda ve okul çağı çocuklarda görme taraması yapılması gereklidir. Görme Taraması Programı kapsamında aile hekimlerince Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak tarama yapılarak gerekli görülmesi durumunda bebek ve çocuklar göz hastalıkları uzmanlarına sevk edilmektedir” diye konuştu.

“GÖZÜMÜZ DÜNYAYA AÇILAN PENCEREDİR”

Şenkul açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu amaçla Uluslararası Körlüğü Önleme Organizasyonu (IAPB) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüm insanları iyi bir göz sağlığı için; göz hastalıklarını önle (Prevent), gözlerini, göz sağlığını koru (Protect), düzenli göz muayenesi ol (Preserve), göz sağlığına ve muayenesine öncelik ver (Prioritize) şeklinde başlıkları içeren 4P Stratejisini uygulamaya davet etmektedir. Bu nedenle düzenli aralıklarla yapılan kontroller ile birçok göz hastalığının tedavi edilebileceğini veya önlenebileceğini unutmayalım. Gözümüz dünyaya açılan penceredir, sağlığımızı korumak için göz muayenemizi ihmal etmeyelim.”