Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EN AZ 30 YIL SÜRECEK

Kazı başkanı Doç. Dr.

Kazı başkanı Doç. Dr. Erkan Fidan, bu yıl ikinci sezonunu geçiren, altyapı ve ekibin yerleşme aşamasının devam ettiği Tavşanlı Höyük’te kazıların en az 30 yıl sürmesinin beklendiğini söyledi

Tavşanlı Belediyesi’nin ana sponsorluğunda yürütülen Tavşanlı Höyük kazı çalışmalarında 2. sezonun sonuna geliniyor. 2. sezon çalışmaları yaklaşık 1 ay içerisinde tamamlanacak. Her geçen gün heyecan verici gelişmelerin yaşandığı kazı alanında 4 bin 200 yıl öncesine dayanan buluntular Anadolu tarihine ışık tutacak nitelikte.  Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan başkanlığında geniş bir çalışma grubuyla sürdürülen çalışmaları değerlendiren Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Kütahya’nın kalbi olarak nitelendirilen Tavşanlı Höyük sayesinde ilçenin tanıtımına katkı sunduklarını söyledi.

FİDAN: “ÇIKARTTIĞIMIZ BULUNTULAR ANADOLU TARİHİNİ DEĞİŞTİRİYOR”

Kazı başkanı Doç. Dr. Erkan Fidan, bu yıl ikinci sezonunu geçiren, altyapı ve ekibin yerleşme aşamasının devam ettiği Tavşanlı Höyük’te kazıların en az 30 yıl sürmesinin beklendiğini söyledi. Henüz işin çok başında olduklarını kaydeden Doç. Dr. Erkan Fidan elde edilen sonuçların ilerisi için umut verdiğini kaydetti. Fidan: “Tavşanlı Höyük Kazılarının ilk döneminde höyükteki en geç katmanlar olan Hitit İmparatorluk Dönemi ile çağdaş olan Son Tunç Çağı araştırıldı. Benzeri olmayan bir mühür ve Ege Dünyası ile ilişkilendirilebilecek bir hançer bulundu. Günümüzden 3500 ile 3200 sene öncesine tarihlenen bu buluntular önemli bir gündem yarattı. Zira mührün benzeri yok. Bu sebeple artık ‘Tavşanlı Mührü’ olarak adlandırılmaya başlandı. Esas sürprizler ise daha aşağıda günümüzden 4 bin 200 yıl önceye tarihlenen tabakadan geldi. Tavşanlı’da, Çanakkale’deki Truva kazılarından bildiğimiz iki mermer idoller bulunmasıydı. Böylelikle, üst tabakalardan çok iyi bildiğimiz Tavşanlı Höyük’ün Ege Dünyası ile bağlantısının çok daha eskilere dayandığı anlaşıldı. İnsan biçimli bu küçük heykelcikler bugüne kadar Tavşanlı’da bilinen en eski insan suretleri olması açısından da çok önemli” ifadelerini kullandı.

4 BİN 200 YIL ÖNCESİNE AİT “FINDIK” KALINTILARI

Kazı ekibinin sorumlularından Öğretim Görevlisi Sezer Seçer Fidan ve ekibinin bulduğu fındık kalıntıları dikkat çeken keşifler arasında yer aldı. Günümüzden 4 bin 200 yıl öncesine tarihlenen çıplak gözle bile çok açık şekilde görülebilen fındıklar ve fındık kabukları, Anadolu’nun bilinen en eski fındıkları olarak nitelendirildi. Doç. Dr. Erkan Fidan bu konu hakkında şu bilgileri verdi; “Burada bir kâse içinde ve kâsenin etrafına saçılmış şekilde bulunan fındıklarla birlikte ele geçirilen yoğun ahşap kalıntılarının bir fındık ağacına ait olup olmadığı ise önümüzdeki yıllarda yapılacak analizlerle anlaşılabilecek. Tavşanlı Höyük’ün 9 km güney doğusunda bulunan Kayı köyü, Kozdere mevkiinde doğal olarak yetişen fındık ağaçları mevcut.  Bunun yanında, höyüğün 14 km güneyinde yer alan Ovacık köyü, Budağan mevkii ve Çobanlar köyü sınırları içerisinde yer alan Çatak Mevkiinde fındık ağaçları var. Bu sebeplerle 4200 yıl öncesine tarihlenen fındıkların yakın çevreden getirildiğini düşünmekteyiz” Yapılan açıklamalarla çok verimli bir kazı döneminin geride bırakıldığına vurgu yapılırken 21 metre yüksekliği ve 45 hektara yaklaşan dağılımı ile Tavşanlı Höyük daha birçok sürprizi bağrında barındırıyor. 30 yıllık serüvene Tavşanlı Belediyesi’nin destekleri devam edecek.