Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“EN ACISI, EN KANLISI 1980 DARBESİ”

12 Eylül 1980 Darbesi

12 Eylül 1980 Darbesi nedeniyle bir basın açıklaması yapan Cumhuriyet Halk Partisi Kütahya Gençlik Kolları İl Başkanı Ali Can Yıldırım: “Darbelerin en kanlısı ve en acımasızı 12 Eylül 1980 darbesidir. Bu ülkenin evlatlarını birbirine kırdırarak tarifsiz acılar yaşanmasına, sebep olmuşlardır “dedi.

Ülkemizin belirli aralıklarla darbeler ve muhtıralara maruz kaldığını kaydeden Ali Can Yıldırım: “Milletimizi meşru demokratik yollarla yönetimden uzaklaştıramayanlar darbelerden medet ummuşlardır” ifadelerini kullandı.

“ULUSALCI POLİTİKALAR YERİNE TESLİMİYETÇİ POLİTİKALAR BENİMSENDİ”

Yaşanan darbelerin en kanlısı ve en acımasızının 12 Eylül 1980 darbesi olduğunu söyleyen Yıldırım: “Bu ülkenin evlatlarını birbirine kırdırarak tarifsiz acılar yaşanmasına, sebep olmuşlardır. 12 Eylül’de ülke rayından çıkarılmış ulusalcı politikalar yerine teslimiyetçi politikalar benimsenmiştir. İnsan hakları ve temel özgürlükler askıya alınmıştır. 12 Eylül Askeri darbesi süresince 650 bin kişi gözaltına alınmıştır. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılanmıştır. 7 binden fazla kişi için idam cezası istenmiştir. 517 kişi idam cezasına çarptırılıp 50 kişi idam edilmiştir. 14 bin kişi vatandaşlıktan çıkarılmıştır. 30 bin kişi işten çıkarılmıştır. Kültür ve sanat alanında binin üzerinde film yasaklanmıştır. Binlerce kitap gazete yasaklanmış sobalarda yakılmıştır. 4000’e yakın öğretmen, yüzlerce öğretim üyesi, onlarca gazeteci, aydın ve yetişmiş insanlar işlerini kaybetmiş ve binlerce yıla varan hapis cezaları istenmiştir. Bir sürü dernek ve sivil toplum kuruluşu kapatılmış hapis cezaları istenmiştir. Kısaca özetleyecek olursak 12 Eylül 1980 darbesinin neden olduğu insan hakları ihlallerinin ve çiğnenen insanlık onurunun bir daha yaşanmamasını temenni ediyor ve büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize çizdiği aydınlık yol her daim rehberimiz olacaktır” diyerek sözlerine son verdi.