Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“AMACIMIZ; BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİNİ YAYGINLAŞTIRMAK”

Kütahya İl Sağlık Müdürü

Kütahya İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, 3-9 Eylül ‘Halk Sağlığı Haftası’ nedeniyle yazılı basın açıklamasında bulundu. Şenkul, amcalarının birinci basamak sağlık hizmetleri olarak da adlandırılan koruyucu sağlık hizmetlerini ülke genelinde yaygın hale getirmek olduğunu kaydetti.

Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül haftası, halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmak amacıyla ‘Halk Sağlığı Haftası’ olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Kütahya’da kronik hastalık (hipertansiyon, diyabet, obezite ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi) tarama ve izlemlerinin önemi konusunda vatandaşların farkındalığını artırmak ve onları bilgilendirmek amacıyla farklı çalışmalar gerçekleştiriliyor.

BU YILIN TEMASI “KRONİK HASTALIKLARDA TARAMA VE İZLEMLER”

Bu yıl halk sağlığı etkinlikleri için “Kronik Hastalıklarda Tarama ve İzlemler”in tema olarak belirlendiğini söyleyen Dr. Eser Şenkul: “Tam bir iyilik halinin sağlanması ortaya çıkan sağlık sorunlarının zamanında ve etkili biçimde çözümlenmesi kadar sağlık sorunlarının meydana gelmesini engelleyici yaklaşım ve uygulamaları da gerektirir. Birinci basamak sağlık hizmetleri olarak da adlandırılan koruyucu sağlık hizmetlerini ülke genelinde yaygın, etkili ve gereken kalite düzeyinde sürdürmek temel amacımızı teşkil etmektedir. Böylece insanımızın sağlığını korumayı ve geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Aile hekimlerimiz tarafından; bölgesine kayıtlı obez, hipertansiyon, diyabet ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılması gereken bireyler ile sağlıklı bireylere yönelik boy, kilo ve bel çevresi ölçümleri, tansiyon, kan şekeri ölçümleri yapılmaktadır. Değerlerin kontrol altına alınması için sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, sigara bırakma konularında danışmanlık hizmeti verilmekte, gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerindeki diyetisyen, fizyoterapist, psikologlardan ilgili sağlık konularında destek alınabilmektedir” açıklamasında bulundu.

ERKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Dr. Şenkul şöyle devam etti: “Ayrıca Ulusal kanser tarama programı kapsamında Kanser Erken Teşhis, Tedavi ve Eğitim Merkezi (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde toplum tabanlı 30-65 yaş grubu kadınlara rahim ağzı (serviks) kanseri, 40-69 yaş grubu kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş grubu kadın ve erkeklere kolorektal kanseri taraması yapılmakta olası kanser vakalarında erken teşhis ve tedavi imkânı sağlanmaktadır. Bu nedenle Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri tarafından yapılan tarama ve izlemler; kronik hastalık taşıyan kişilerin erken tespit edilmesi, risk grubunda yer alan kişiler ile hastalığı taşıyan kişilerin gerekli takibinin yapılarak ortaya çıkabilecek diğer sağlık sorunlarının önüne geçilmesi ve yaşamlarına devam etmeleri açısından öneme sahiptir.”