Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ECZACILAR MİTİNGE HAZIRLANIYOR KÜTAHYA’DAN BİN KİŞİ KATILACAK

Ekim ayında ülke genelinde

Ekim ayında ülke genelinde yaklaşık 45 bin eczacının katılımıyla Ankara’da miting kararının alındığını söyleyen Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, “Kütahya’da 180 adet eczanemiz var. Bu ecanezelerimizde ortalama 3 çalışanımız var. Biz buradan yaklaşık ailelerimizle birlikte bin kişi olarak katılmayı planlıyoruz” dedi.

Eczacılar eylemlilik kararının ilk adımını ülke genelinde atmaya hazırlanıyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanlar Danışma toplantısından Ekim ayının başında büyük bir miting kararı çıktı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, Ankara’da yapılan toplantıda miting kararının çıktığını söyledi. Kütahya’yı temsilen kendisinin toplantıya katıldığını aktaran Başkan Ceylan, “Geçtiğimiz haftalarda Ankara’da Türk Eczacıları Birliği tarafından Başkanlar danışma toplantısı gerçekleştirildi, Kütahya’dan da ben katıldım. Daha önce Konya’da yapılan toplantıda eczacılar 13 yıldır iyileştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin düzenlemesiyle ilgili eylemlilik kararı alınmıştı. Bu eylemlilik kararı bir üst cepheye taşındı. Ekim ayının başında Ankara’da tüm Türkiye’den eczanın katılımıyla yaklaşık 45 bin eczacının katılımıyla bir miting kararı alındı. Kütahya’da 180 adet eczanemiz var. Bu ecanezelerimizde ortalama 3 çalışanımız var. Biz buradan yakalaşık ailelerimizle birlikte bin kişi olarak katılmayı planlıyoruz. Bu mitingden sonra belki geçici süreyle eczane hizmetleriyle eylemlilik kararı alınabilir. Tabi bu süreçte gerekli düzenlenmelerin yapılması için görüşmeler devam edecek” dedi.

“EKİM AYINDA BİR ZAM DAHA GELEBİLİR”

Eczacılar yaklaşık 1,5 yıldır piyasada çok basit bile olsa ilaçların yokluğu ile uğraştıklarını belirten Başkan Ceylan, bu sorun nedeniyle halkla karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Özellikle temmuz ayında ilaçlara yapılan zamdan sonra reçetelerde çok yüklü, fazla ilaç fiyat farkları çıktığını söyleyen Başkan Ceylan, “Yani vatandaş temmuz ayından sonra reçete başına cebinden fazla bir ücret ödemeye başladı. Bu ücretin büyük bir bölümü devlete gitmesine karşın vatandaşla karşı karşıya biz kalıyoruz ve bunları açıklamakta zorlanıyoruz. Bu ilaç fiyat kararnamesinin yenilenmemesi hem eczane adına mağduriyet oluşturuyor hem de vatandaş adına mağduriyet oluşturuyor. Bu noktada gerekli adımların atılmasını istiyoruz. 2009 yılında çıkan fiyat kararnamesi sonrası hiçbir yenilenme olmadı, bu o zaman nasıl yapıldı bilmiyoruz. İlaçlar zam alıyor, bu sene şubat ayında ve temmuz ayında zam aldı. Ekim ayında hatta şubat ayında tekrar bir zam alacağı konuşuluyor. İlaç firmaları ile devletin bu konudaki görüşmeleri sürüyor” diye konuştu.

“ECZACILARIMIZ BİR ÇIKMAZIN İÇİNDE”

“Biz ilacın zam almasını istemiyoruz” diyen Başkan Ceylan, şunları kaydetti: Çünkü ilacın fiyatı zamlandıkça eczacının karlılık oranı düşüyor, yani ters bir orantı var. Daha önceki yıllarda enflasyon düşükken bu tutarlar eczacılar tarafından karşılanıyordu ancak şu ortamda bunu karşılayamıyor. Eczanelerimiz sabit dediğimiz iş yerinin sabit giderlerini ödeyemez hale geldiler, kredi arar duruma geldiler. Bankalar ise kredi vermemek üzere çalışıyorlar, birçok kural kaide sunuyorlar. Zaten durumu iyi olan bir insan, eczacı niye kredi çeksin. Sonuç olarak maddi açıdan sıkıntı da olan eczacılarımız bir çıkmazın içinde.