Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP İL BAŞKANI ŞAHBAZ: EMEKLİLERİN MAĞDURİYETLERİ GİDERİLMELİ”

Borcu olan emeklilerin maaşlarını

Borcu olan emeklilerin maaşlarını başka bir bankaya taşıyamadığını söyleyen CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, “Kamu bankaları emekli promosyon tutarını özel bankalar seviyesine çıkarmalı. SGK’nın gerekli düzenlemeyi yaparak promosyon artışlarını bir kritere bağlaması ve kamu bankalarından maaş alan emeklilerin mağduriyetinin derhal giderilmesi gerekmektedir

Cumhuriyet Halk Partisi Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, emeklilere verilen banka promosyonları hakkında açıklamalarda bulundu. Emeklilerin banka promosyonlarını 5 yıl önce almaya başladığını aktaran Başkan Şahbaz, “Sosyal Güvenlik Kurumunun düzenlemesi sonucunda 01/03/2017 tarihinden itibaren emekliler maaş aldıkları bankadan promosyon almaya başlamışlardır. Beş yıl önce başlayan bu uygulama sonrasında emeklilerimiz maaşlarını daha yüksek promosyon ödeyen bankalara taşımışlar ve enflasyondan kaynaklanan mağduriyetlerini bir nebze gidermeye çalışmışlardır” dedi. Özel bankaların emeklilere 7 bin liraya varan promosyon ödemesi yaptığını belirten Başkan Şahbaz şunları kaydetti: SGK protokolü gereği bankaların kredi riski bulunan emeklilerin maaşlarını taşımalarına engel olma hakkı bulunmaktadır. Tamamen kâr odaklı çalışan özel bankalar emeklilere 7 bin liraya varan promosyon ödemesinde bulunurken kamu sermayeli bankaların emeklilere özel bankalarca ödenen promosyonun çok altında ve en fazla 750 TL promosyon ödemektedir. Emekli maaşlarının daha önce sadece kamu bankalarınca ödenmesi ve yaygın şube ağları nedeniyle halen emeklilerimizin büyük bir kısmı maaşlarını kamu bankalarından almaktadır. Açlık düzeyinde maaş alan emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kredi kullanmak zorunda kaldıkları da bir gerçektir.

“SGK GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPMALIDIR” Borcu olan emeklilerin maaşların başka bir bankaya taşıyamadığın belirten Başkan Şahbbaz, emeklilere yönelik bu uygulamanın kaldırılması gerektiğini kaydetti. Başkan Şahbaz, “SGK protokolü gereği kredi borcu bulunan emeklilerin maaşlarını başka bir bankaya taşıyamaması nedeniyle bu bankalara kredi borcu bulunan emeklilerimiz maaş aldıkları kamu bankalarının düşük promosyonuna mecbur bırakılmakta, neredeyse bir emekli maaşı tutarındaki promosyon ödemesinden mahrum kalmaktadırlar. Kamu bankalarının, promosyon ödemesine ilişkin mevzuat düzenlemelerinden yararlanarak, emeklilerimizi düşük promosyona razı etmesi ve bu yolla kâr etmeye çalışmasını hiçbir vicdan kabul edemez. Promosyon ödemesi yapan bankaların mağdur olmaması için düzenlenen bir hüküm kullanılarak emeklilerin mağdur edilmesi ve üç kamu bankasının da aynı şekilde hareket etmesi ayrıca dikkat edilmesi gerekir. Enflasyon altında ezilen emeklilerimizin mağduriyetinin giderilmesi en öncelikli yapılacak iş olması gerekirken iktidarın yönetimindeki kamu bankaları yoluyla bir kez daha mağdur edilmeleri kabul edilemez. Milyonlarca emekliye maaş ödemesi yapan kamu bankalarının emekli promosyon tutarını özel bankalar seviyesine çıkarması ve SGK’nın gerekli düzenlemeyi yaparak promosyon artışlarını bir kritere bağlaması ve kamu bankalarından maaş alan emeklilerin mağduriyetinin derhal giderilmesi gerekmektedir” diye konuştu.