Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DİYALİZ HASTALARINI BEKLEYEN TEHLİKE

Kütahya Eczacı Odası Başkanı

Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, diyaliz hastalarının kullandığı solüsyonlarla ilgili tehlikeye dikkat çekti. Başkan Ceylan, “Kütahya’da yaklaşık 50 civarında diyaliz solüsyonu kullanan hastamız var. Firmaların uyguladığı fiyat politikası değişmezse yakında bu ilacı verecek eczacı bulamayacağız” dedi.
Diyaliz hastalarının kullandığı diyaliz solüsyonunda firmaların ilaç bedellerini eczacılardan günü gününe istemesi, eczacıların ise ödemeyi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 90 gün sonra alabilmesi ilaç temininde sıkıntıyı gündeme getirdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, uygulamanın değişmemesi halinde yaşanabilecek olumsuzlukları anlattı. Kütahya’da 50 civarında diyaliz hastası olduğunu aktaran Başkan Ceylan, “Kütahya’da maalesef bu sıkıntılar yaşanıyor. Şehrimizde yaklaşık 50 civarında diyaliz solüsyonu kullanan hastamız var. 25-30 hastamız da belirttiğimiz firmalardan bu ilacı temin ediyor. Dolayısıyla her reçete okuduğumuz eczacımız feryat ediyor. Biz rica ediyoruz, bu seferlik ver hastamız ilaçsız kalmasın diye. Ancak biz de bunu nereye kadar yapabiliriz, bilmiyoruz” dedi.
“REÇETELER 20-30 BİN LİRAYI BULUYOR”

“Bizim diyaliz hastalarımızla ilgili bir sorunumuz yok” diyen Başkan Ceylan, “Bizim sorunumuz diyaliz hastalarımızın ilaçlarını karşılayan firmaların ticari bakışlarıyla ilgili. Şöyle ki biz diyaliz hastalarımızın doğrusu tüm hastalarımızın ilaçlarını veriyoruz ve SGK’dan ödemelerimizi 90 gün sonra alıyoruz. Diyaliz solüsyonlarını sağlayan firmalar yılbaşından itibaren yeni bir uygulamaya gitti. Biz reçetemizi firmaya gönderiyoruz, firma ilacı bize veya hastaya gönderiyor. Ödemimizi reçetemizi gönderdiğimiz an firma havale yoluyla bizden istiyor. Bu reçeteler çok yüklü reçeteler; 20 bin 30 bin lirayı bulabiliyor. Firma eczacıdan bu tutarı istiyor, ancak biz bu rakamı SGK’dan 90 gün sonra alıyoruz. Dolayısıyla burada bir çarpışıklık var. Yani parasını almadığınız bir ürünün bedelini firma bizden 90 gün önce istiyor. Bu akla mantığa aykırı bir durum” diye konuştu.
“BÖYLE GİDERSE İLACI VERECEK ECZACI BULAMAYACAĞIZ”
Firmaların önceden fatura bedellerini 45 günde veya 60 günde aldığını belirten Başkan Ceylan şunları kaydetti: Biz bu aradaki 1 aylık farkı tolere edebiliyorduk. Ancak şu ortamda eczacının günü gününe almadığı yüklü bir bedeli ödeme imkanı yok. Eczacılarımız burada fedakârlık yapıyor. Şöyle ki kısa vadeli kredi çekiyor, hastaya ilacı ulaştırıyor, 90 gün sonra SGK’dan ilacın bedelini alıyor. Biz bu uygulamanın değiştirilmesini istiyoruz. Ya firma ilacın parasını bizden 90 gün sonra alsın ya da SGK bu tutarı bize zamanında versin. Yoksa gerçekten hastalarımıza ilaç ulaştırmada aksaklıklar yaşanacak. Şu anda diyaliz solüsyonu Eczacı Odası’nın belirlediği eczacı sıralamasına göre veriliyor. Her gün bir eczanemiz bu sıradan çıkıyor. Yarın bu hastalara ilaç ulaştıracak, bu yükü taşıyacak eczacı bulamazsak işte o zaman bu hastalarımız diyaliz ilaçlarını bulamaz hale gelecek. Bu büyük bir tehlike ve biz şimdiden uyarıyoruz. SGK gerek ödeme konusunda gerekse firmalar noktasında önlemlerini almasını, ilaç firmalarının da bu tutarları SGK ödeme tablosu içerisinde istemesini talep ediyoruz. Bundan sonra yaşanacak diyaliz hastalarına ilaç sıkıntısında eczacıların bir etkisi yoktur, bunu buradan ilan ediyoruz ki bu ticari kurallar çerçevesinde yapabileceğimiz bir şey de yok.