Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“ZAM ORANI YÜZDE 101 OLMALI”

Memur ve asgari ücrete

Memur ve asgari ücrete yapılan zamların yetersiz olduğunu söyleyen KESK Kütahya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Can Develi, “Tüm kamu emekçilerinin, emeklilerin kümülatif maaşı-ücreti 2022 yılı için en az vergi oranı artışı oranı yani yüzde 101 oranında artırılmalıdır. Bunun 7,5 puanlık kısmı Ocak- Haziran maaşlarımıza zaten yansımıştır. Buna önce yüzde 75 oranında gerçek enflasyon farkı eklenmelidir” dedi.

KESK Kütahya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Can Develi, asgari ücret, memur ve emeklilere yapılan zamlarla ilgili açıklamalarda bulundu. “Tarihimizin en karanlık, en zorlu süreçlerinden birisini yaşıyoruz” diyen Develi, Akaryakıt ürünlerinden gıdaya, doğalgazdan elektriğe, ekmekten suya her alanda zamların devam ettiğini belirtti. Vatandaşın her geçen gün daha fazla yoksullaştığını aktaran Develi, “Ülkemizin yüzde 99’u fakirleşirken, yüzde1 ise servetine servet kattı. Kamu emekçileri olarak 20 yıl önce asgari ücretin 3,5 katına denk gelen ortalama maaşımız bugün asgari ücretin 1,5 katına indi. Peki, asgari ücret mi arttı? Hayır. Asgari ücret 20 yıl önce de açlık sınırının altındaydı. Bugün de altında. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 6 bin 400 yoksulluk sınırı 20 bin 500 TL’yi aştı. Tüm bunlara rağmen ülkeyi yönetenler yıllar boyunca “ekonomimiz büyüyor” nakaratını tekrar etti. Ancak biz ne zaman büyümeden payımızı istesek “Hepimiz aynı gemideyiz. Size istediğinizi versek gemi batar” dediler. Önümüze yeni faturalar koymaya devam ettiler” dedi.

“EK BÜTÇEYE PARALEL ARTIŞ YAPILMALI”

Memurun ve emeklilerin kümülatif maaşının 2022 için yüzde 101 oranında arttırılması gerektiğini belirten Develi, şunları kaydetti: Milyonlara gerçek bir bayram müjdesi için, tüm kamu emekçilerinin, emeklilerin kümülatif maaşı-ücreti 2022 yılı için en az vergi oranı artışı oranı yani yüzde 101 oranında artırılmalıdır. Bunun 7,5 puanlık kısmı Ocak- Haziran maaşlarımıza zaten yansımıştır. Buna önce yüzde 75 oranında gerçek enflasyon farkı eklenmelidir. Ardından yüzde 7 olan “toplu sözleşme” artışı eklenmelidir. Mevcut durumdaki gelir vergisi tarifesinde, dilim tavan-tabanlarında veya vergi oranlarında ek bütçeye paralel artış yapılmalıdır. Aksi durumda maaş artışları cebimize girmeden gelir vergisine gidecektir. Son olarak önce iktidarın bütçeyi tek başına belirleyip ardından toplu sözleşme masasında “bütçe imkânlarımız el vermiyor” diyerek bizleri hedeflenen enflasyon rakamlarına mahkûm bırakma politikasına artık son verilmelidir. Emekçilerin, sendikaların, halkın bütçeye katılma hakkı önündeki engeller kaldırılmalıdır. 2023 bütçesi hazırlıklarına başlanacak olan önümüzdeki Ekim ayında toplu sözleşme masası kurulmalıdır. En düşük kamu emekçisinin geliri maaşında ve eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır.