Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“SON ÇARE KEPENK KAPATMA EYLEMİ”

Ülke genelinde eczacılar olarak

Ülke genelinde eczacılar olarak eylemlik sürecine girdiklerini söyleyen Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, “Eylemlik sürecinde eczanelerimizi karartmayla başlayacağız. Gerekirse kepenk kapatmaya gideceğiz. Biz hakkımız olanı istiyoruz, bir cansuyu bekliyoruz” dedi.

13 yıldır yenilenmeyen ilaç fiyat kararnamesi sonrası eczacılar eylemlik kararı aldı. Ülke genelinde başlatılacak süreçte gerekirse kepenk kapatma eylemi de gerçekleştirilecek. Eylemlik kararı ile ilgili açıklamalarda bulunan Kütahya Eczacı Odası Cahit Ceylan, eczaneler olarak yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Eczacılar olarak yaklaşık 2009 yılından beri aynı ilaç fiyat kararnamesi ile vatandaşlara ilaç ulaştırdıklarını söyleyen Ceylan, “Yaklaşık 13 yıldır yenilenmeyen bu tarife ile eczacılar bir şekilde bugünlere geldi. Son dönemlerde yaşanan ekonomik şartlarda eczacılarımızın giderleri de aşırı derecede arttı. Bizler ilaçları hastalara ulaştırırken ve SGK’ya fatura ederken devletin belirlediği rakamlara göre fatura ediyoruz. Ancak bıçak kemiğe dayandı. Her iki eczaneden birisi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya, birçok eczanemiz kredisini başka bir krediyle kapatarak hayatını devam ettiriyor” dedi. Son 6 aydır bir üst kuruluş olan Türk Eczacılar Birliği ile hükümetin bütün yetkili mercileriyle görüşmeler yaptığını aktaran Ceylan, “Bizler ilk olarak diyalog yolunun açık kalmasını, daha sonra olmazsa başka yolların konuşulması gerektiğini söyledik Kütahya Eczacı Odası olarak. Eczaneler sadece vatandaşın ilaç aldığı, reçetesini karşıladığı yerler değil. Bizler cebinde parası olmayan vatandaşın ihtiyacınızı karşılıyoruz. Son dönemlerde ilaç fiyat farklarını ve katılım paylarını devlet adına isterken vatandaşlarla karşı karşıya kalıyoruz” diye konuştu.

“YAŞADIĞIMIZ SIKINTILARI BELGELERLE ANLATTIK”

“Eczanelerimizin ekonomik olarak zor durumda olduğunu belgelerle ortaya koyduk” diyen Ceylan, ancak taleplerinin bir türlü karşılık bulmadığını belirtti. Geçtiğimiz hafta Konya’da eczacıların katılımıyla bölgelerarası toplantı yapıldığını söyleyen Ceylan, şunları kaydetti: Burada bir karar almamız gerekiyordu çünkü ülke genelindeki 30 bin eczanemiz bir beklenti içerisindeydi, cansuyu bekliyordu. Toplantıda gerekli görüşmeler yapıldı ve ülke genelinde eylemlilik kararı alındı. Eylemlilik kapsamında belli bir takvim içerisinde ilerleyecek ve bunu paylaşacağız. Eczanelerimize siyah afişler asacağız, siyah bantlar çekeceğiz. Eczanelerimizi görsel olarak tepkimizi ortaya koymak adına alınan kararlara Kütahya Eczacı Odası olarak yer alacağız. Soruluyor bu süreç nereye kadar gidecek. Hakkımızı alıncaya kadar yükselerek gider. Eczanelerde kepenk kapatma olur mu? Sorusu da soruluyor. Bu düşünce en son düşüncemiz. Ancak gerekilirse yapabiliriz. 2010 yılında bu şekilde bir eylem yapılmıştı. Ancak bu eylemde dahi halk sağlığı düşünülerek yapılabilir. Durum buraya gidebilir mi, evet gidebilir. Ancak eczacılar olarak bir eylemlilik sürecine girmiş bulunuyoruz.

“BU YÜKÜ ARTIK KARŞILAYAMIYORUZ”

Yenilenmeyen ilaç fiyat kararnamesinin eczacıları her yıl zor duruma düşürdüğünü belirten Ceylan, “Her yıl ilaçlara zam geliyor, ancak burada SGK ile ilaç firmaları ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılıyor. Eczanelerin ismi dahi anılmıyor. İlaç zamlarından dolayı eczanelerin karlılığı artmaz. Ters orantılı bir ilişki olduğu için eczacılar her yıl karlılığından yüzde 1 kaybetmiştir. Şu ortamda eczacıların bu yükü karşılayacak durumu kalmamıştır. Bu kararnamenin enflasyona göre her yıl yenilenmesi gerekiyor. Biz hakkımız olanı istiyoruz, bir cansuyu bekliyoruz” ifadelerini kullandı.