Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK MÜZİK SEMPOZYUMU BAŞLADI

Türkiye’nin en büyük müzik

Türkiye’nin en büyük müzik sempozyumu kapılarını açtı. Müzik ve iklim temasıyla 4 gün sürecek ve 122 bilim insanının bildiri sunacağı sempozyumun açılışında konuşan Kütahya Valisi Ali Çelik, “Bugün iki farklı ruhun iki farklı bakış açısının buluşturuculuğu ile birlikteyiz. Çok değerli, çok kıymetli bir organizasyon. Müziğin evrenselliğini kullanmalıyız. Bu manada da sempozyum çok değerli” dedi.

12. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu açılış töreni ile başladı. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmaları sonrası sempozyum paydaşlarına ve sponsorlara ödülleri takdim edildi. Ödüller Vali Ali Çelik ve protokol üyeleri tarafından takdim edilirken, medya sponsoru Ekspres Gazetesi ve İmtiyaz Sahibi Semra Sarıışık Tozaraydın ile Nadi Sarıışık’a destekleri için teşekkür edildi. Ressam Adil Özkan da sempozyum sponsorlarından Nihat Delen’e tablo hediye etti.

ÇELİK: ÇOK KIYMETLİ VE DEĞERLİ BİR ORGANİZASYON

Sempozyum dolayısıyla Kütahya’ya gelen akademisyenlere teşekkür eden Kütahya Valisi Ali Çelik, “Sempozyum ile ilgili şahsıma geldiklerinde bende ‘başarılabilecek miyiz’ duygusu hasıl olmuştu. Ancak bugünkü organizasyonla görüyorum ki bunu başarmanın gururunu yaşıyorum. Yaşam zamanla var olan, beden ve ruh bütünlüğü içerisinde bu dünyada zaman kesiti olarak bir arada olduğumuzu düşünüyorum. Beden ve ruh ayrıldıktan sonra ruhu yaşatmanın ve var olduğunu hissetmenin bu dünyada iz bırakmak olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Hisarlı Ahmet dönemin içinde yaşadıkları kültürü resmetmeyi müziğin notaları ile söylemeye dillendirmeye çalışmış. Bunu başarmış ki kendi bedeni burada olmasa bile eserleriyle bizlerle olacak. Dolayısıyla sanatkârın ve sanatçının en büyük katkısı bize yol göstericiliğinin metaforu da bu olsa gerek diye düşünüyorum. Belki onların bizlerden bir beklentisi yok ama bizlerin bir araya gelmemiz kendimiz için bir arayışın sonucu. Bugün iki farklı ruhun iki farklı bakış açısının buluşturuculuğu ile birlikteyiz. Çok değerli, çok kıymetli bir organizasyon içinde çok nitelikli ancak bizler yeterince duyuramıyoruz. Dolayısıyla bu sempozyum çok değerli. Umarım ki bundan sonraki arayışlar, süreçler devam eder. Elbette bunun bir unsuru da müzik elbette. Müziğin evrenselliğini kullanmalıyız. Bu manada sempozyum çok değerli. Bu sempozyum Hisarlı Ahmet’in haykırışı, arayışı, kendine olan saygısı, topluma olan saygısı ve bunu müzikle haykırışını, içine düştüğümüz her sorunda ki bugün en büyük sorun çevre sorunudur. Onların çözümünde müziği evrenselle buluşturarak çözüm bulabiliriz” dedi.

“BAKANLIK OLARAK DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Müzik ve iklim temasının önemine dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Erkan Tarhan, gücünü gerçek yaşanmışlıklardan alan, geçmişine sahip çıkan ve orijinali koruyarak taklit etmeyen ve üzerine günceli işleyen süreçlerin insanları güçlendirdiğini söyledi. “İşte köklü bir tarihe ve mirasa sahip Türkiye bu tür etkinliklerle gerçek değerlerini, bir kılavuz olarak geleceğimizin teminatı olan çocuklar ve gençlerle buluşturmanın haklı gururunu yaşamaktadır” diyen Tarhan, “Bugün bu sempozyum Kütahya’nın türkülerinin en önemli kaynak kişilerinden ve aktarıcılardan Hisarlı Ahmet adına düzenlenmekte. Böylece bu isimle yapılan ve sürdürülebilir her paylaşım ülke ve dünya genelinde daha fazla tanınmaktadır. Bu yıl ki tema hepimizin bildiği gibi müzik ve iklim. İlk duyduğumuzda müzik ve iklimin ne ilgisi var diye düşünüyoruz. Bu manada iklim sorunları karşısında müzisyenlerin rolü ve müziğin nesiller arasındaki değişime katkı sağlamasını gördüğümüzde müzik ve iklim kelimelerinin bir araya gelmesinde ne kadar isabetli olduğunu görüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak sempozyuma her sene destek veriyoruz ve vermeyi sürdürüyoruz” diye konuştu.

“ŞEHRİMİZDE YAPILMASI GURUR VE MUTLULUK VERİCİ”

Uluslararası bir sempozyumun Kütahya’da yapılmasının gurur verici olduğunu söyleyen Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık, şunları kaydetti: UNESCO’nun tescil ettiği Kütahya’mızda yapıldığı için çok mutluyuz. Bu tür güzide toplulukların Kütahya’da olması bizleri ayrıca gururlandırıyor. Pandemi nedeniyle ara verilen toplantıların başlaması ise ayrı bir mutluluk. Bu şehrin belediye başkanı olarak dünya bilimine böyle katkılarda bulunmanın onurunu yaşıyoruz. Belediyemizin kültür ve sosyal işler müdürlüğü, ilimiz kültür müdürlüğü ile çok güzel faaliyetler ortaya koyduğunun bizzat şahidiyim. Sempozyumun ulusal ve uluslararası paydaşlarına emekleri için teşekkür ediyorum.

“TOPLUMSAL FARKINDALIĞIN ARTMASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

“Bugün üniversitemizde çok güzide bir topluluğu ağırlıyoruz” diyen Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Vural Kavuncu, “Çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. Böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bu toplantı 12 farklı oturumla ve bildirilerle uluslararası alanda yankı bulmuş bir sempozyum. Sempozyumda birçok kurum ve kuruluşun emeği var. Hepsinin emekleri büyük hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Toplantının içeriği çok prestijli demiştik ama içerisinde müziğin de olması çok farklılaştırdı. Ben bu tür etkinliklerin toplumsal farkındalığı arttırdığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KATKI SUNMAYI AMAÇLIYORUZ”

İklim değişikliğinin dünyada farklı bir boyut kazandığına dikkat çeken Kütahya Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Mustafa Altınsoy, “Dünyadaki aşırı tüketim ve sera gazlarına neden olan üretim sistemleriyle ortaya çıkan iklim değişikliği sorunu zamanla ülke yönetimlerinin ve uluslararası politik formlarının ana sorunu hale geldi. İklim değişikliği sorunu yaşam tarzımızda da değişikliğe neden olacağı için sadece bir çevre sorunu olarak görülmemelidir. Bu küresel sorunla yüzleşmeye ve müziğin süreç içinde değişime etki olanaklarını irdeleyerek katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Samimiyetimize inanan ve sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen Kütahya Valisi Ali Çelik, Belediye Başkanı Alim Işık, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Vural Kavuncu, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Kazım Uysal, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmet Özotraç, Başkan Vekili Hasan Öncel, ve tüm emeği geçen paydaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Medya sponsorumuz Ekspres Gazetesi ve İmtiyaz sahibi Semra Sarıışık Tozaraydın ve Nadi Sarıışık’a teşekkür ediyoruz” dedi.

“BİR SONRA Kİ SEMPOZYUMUN İTALYA’DA OLMASI HEYECANLANDIRIYOR”

Floronsa Cherubini konservatuvarından Prof. De Lisi ise önümüzdeki yıl sempozyumun bir ayağının İtalya’da düzenlenecek olmasının mutluluğunu yaşadığını söyleyerek, “Önümüzdeki yıl bu sempozyumun bir ayağının İtalya’da gerçekleştirilecek olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Hepinizin bildiği sanatın beşiği sayılan Floransa İtalya kültürü açısından da çok önemlidir. Bu nedenle konservatuvarımızın en önemli özelliklerinden birisi de kültürler arası iletişimi arttırmak yer alıyor. İtalyan kültürü bugüne kadar pek çok kültürden etkilendi ancak pek çok müzik ve sanat kültürünü de etkilemeye devam ediyor. Bu yüzden konservatuvarımızın uluslararası kültürel etkileşimin yaşanacağı bu tür etkinliklerde yer alması çok önemli. Benim kişisel görüşüm bir sanatçının en büyük sorunu uluslararası ve kişisel iletişimi canlı ve güçlü tutması” dedi.

“BU SEMPOZYUM BİR BİRİKİM, BİR KÜLTÜR OLDU”

“Hisarlı Ahmet Sempozyumu bir birikim, bir kültür oldu” diyen Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lilian Tonella Tüzün, “Kütahya’nın dünya sanat ve bilim çevrelerinde saygın hale gelmesinde katkısı olan tüm kurul üyelerimize teşekkür ediyorum. 12. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyomu’nda önemli ve güncel sorunun dile getirilmesinde bu konuları büyük emeklerle hazırlayan akademisyenlere borçluyuz. Büyük küresel zorluklarla bireysel yüzleşmeyi amaçlayan disiplinlerle eleştirisel, iletişimi güçlendirici bir yaklaşımla iklim sorunu karşısında müzisyen ruhlu ve müziğin uluslararası değişimi için sempozyuma destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN İNSAN OLABİLMEK”

Hisarlı Ahmet’in yaşamı hakkında bilgiler veren oğlu Mustafa Hisarlı, babasının eserlerinden kesitler sundu. Dünyada birçok ülke ve şehir gezdiğini aktaran Hisarlı, “Ben yüksek mimarım ancak benim diplomamı almamı sağlayan Hisarlı Ahmet nur içinde yatsın. Eşimle benim dünyada gezmediğim yer kalmadı. Dünya genelinde ülke demeyeceğim şehir kasaba kalmadı. Bunu şunun için söylüyorum, bu gezilerimde ben insan olmayı öğrendim. Müslüman, Hristiyan, ateist her ne olursa olun ama insan olmanın önünde bir şey yok” ifadelerini kullandı.