Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İki kardeş 60 yıldır ata mesleğini yaşatıyor

Nevşehir’in Tatlarin beldesinde 60 yıldır demircilik yapan Baydemir kardeşler, geleneksel yöntemlerle ata mesleklerini sürdürüyor.

Nevşehir'in Tatlarin beldesinde 60

Nevşehir’in Tatlarin beldesinde yaşayan Hikmet (76) ve Mesut Baydemir (69) kardeşler, 60 yıldır geleneksel yöntemlerle demircilik yaparak aile mesleklerini yaşatıyor. Dördüncü kuşak demirci olan kardeşler, babalarından öğrendikleri bu sanatı, gelişen teknolojiye rağmen sürdürmeye kararlı.

İki kardeş 60 yıldır ata mesleğini yaşatıyor

ZANAATLARINI YAŞATIYORLAR

Küçük yaşlarda demir ustalığına adım atan Hikmet Baydemir, mesleğini aralıksız sürdürdü. Kardeşi Mesut ise 2004-2009 yılları arasında belediye başkanlığı yaptığı dönemde bir süre mesleğine ara vermek zorunda kaldı. İki kardeş, kömür ocağında yumuşattıkları demiri döverek çeşitli tarım aletleri üretiyor. Ancak, modern fabrikaların seri üretime geçmesiyle birlikte geleneksel demircilik mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyorlar.

İki kardeş 60 yıldır ata mesleğini yaşatıyor

Hikmet Baydemir, “Herhalde mesleğin sonuna da geldik. Ocağın başındaki ustanın karşısında çekici vuracak kişi de usta olmalıdır. Teknolojik aletler çıktı ama o da bu saatten sonra bizim işimiz değil. Mesleği bu zamana kadar getirdik.” ifadelerini kullanıyor.

İki kardeş 60 yıldır ata mesleğini yaşatıyor

GELECEK NESİLLERE MESLEK ÖĞRETİYORLAR

Mesut Baydemir, yarım asırdan fazla süredir ağabeyi ile birlikte hem sosyal hayatta hem de işte olduklarını belirtiyor. Çocuklarına demiri işlemeyi öğrettiklerini ama bu mesleği sürdürebilmeleri için gereken desteği bulamadıklarını vurguluyor. Yaşlarının ilerlemesine rağmen her sabah atölyeye gelip üretim yapmaya devam ettiklerini dile getiriyorlar.

İki kardeş 60 yıldır ata mesleğini yaşatıyor

Baydemir, “Çocukluktan beri mesleğimizi yapıyoruz. Belediye başkanı oldum ama sonrasında yine gelip devam ettim. Eskiden babam ve dedem çok mücadele vermişler. Çok şükür elimizden geleni yapıp, milletimizi mutlu etmeye çalıştık ve başardık.” diyerek mesleğine olan bağlılıklarını ifade ediyor.