Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DPÜ’de Kütahya Ahiliğinin Temel Taşları Sempozyumu

DPÜ’de Kütahya Ahiliğinin Temel Taşları Sempozyumu, Fen Edebiyat Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

DPÜ'de Kütahya Ahiliğinin Temel

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ve Mehmet Akif İnan Vakfı iş birliği ile düzenlenen Kütahya Ahiliğinin Temel Taşları Sempozyumu, Fen Edebiyat Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış töreni üniversitenin Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonu’nda yapıldı.

Etkinliğe, Kütahya Vali Vekili Süleyman Ovalı, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Aydın, Mehmet Akif İnan Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Yıldırım, Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, Pazarlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdal Aday, il protokol üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Açılış oturumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İlk konuşmayı yapan Doç. Dr. Erdal Aday, sempozyumun amacını açıklayarak ahilik kültürünün önemine değindi. Mehmet Akif İnan Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Yıldırım, Kütahya’daki ahilik kültürü hakkında bilgi verdi. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ise esnaflığın geçmişten bugüne önemini vurgulayan bir konuşma yaptı.

DPÜ’de Kütahya Ahiliğinin Temel Taşları Sempozyumu

Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Ahilik teşkilatının tarihsel ve toplumsal önemini şu sözlerle anlattı:

“Ahilik teşkilatı, Müslüman Türklerin çarşıda ve pazarda üretim ve tüketim kontrolünü sağlamasında önemli rol oynamıştır. Bu sayede, Anadolu ve Balkanlar’daki ekonomik yapının dili Türkçe olmuştur. Ahilik, Osmanlı’nın sosyal ve ekonomik politikalarının güçlenmesinde etkili olmuştur.”

Kızıltoprak, Ahilik teşkilatının Osmanlı’nın kuruluş sürecine katkı sağladığını ve Anadolu ile Rumeli’nin İslamlaşması ve Türkleşmesi sürecinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

DPÜ’de Kütahya Ahiliğinin Temel Taşları Sempozyumu

Sempozyum kapsamında, Kütahya’da Ahiliğin tarihsel boyutu, Kütahya’da Ahiler ve Ahilik faaliyetleri, Ahiliğin sosyal ve mesleki hayata etkileri gibi konular dört oturumda ele alınacak. Sempozyumda toplamda 16 bildiri sunulacak.

Vali Vekili Süleyman Ovalı, Türk dünyasında Ahiliğin önemini ve Kütahya’daki Ahilik teşkilatlarının tarihsel değerini vurguladı. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Etkinlik sonunda, Yılın Ahisi seçilen Yasin Demirci’ye ödülü takdim edildi. Sempozyum, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

HABER: BÜNYAMİN DOĞAN