Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İsrail, Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlileri sürgün etmeye çalışıyor

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan Filistinlileri zorla yerlerinden çıkarmak için yeni bir girişim başlattı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin

Ordu Sözcüsü Avichai Adraee, sosyal medya üzerinden Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Beyt Lahiya ve Cibaliya bölgelerine yönelik yoğun saldırıların yapıldığını duyurdu. Adraee, bu bölgelerde yaşayan Filistinlilerden Gazze’nin güneyine göç etmelerini talep ederek, “Güvenliğiniz için bölgeden ayrılmanız gerekiyor” ifadesini kullandı. Ancak, 7 Ekim 2023’te başlayan saldırılardan önce Gazze’nin kuzeyinde yaşayan yaklaşık 1,4 milyon Filistinliden 1 milyondan fazlası, “güvenli” olarak işaretlenen güney bölgesine gitmek zorunda kalırken, 250 bine yakın Filistinli evlerini terk etmedi.

Gözlemciler, Gazze’nin kuzeyinde yaklaşık 250 bin Filistinlinin hâlâ yaşadığını ve bu durumun bölgedeki insani krizinin derinleştiğini belirtiyor. Ayrıca, Gazze’nin kuzeyinin büyük ölçüde harabeye döndüğü ve halkın açlıkla mücadele ettiği ifade ediliyor.

SİVİLDEN ARINDIRILMIŞ KAPALI ASKERİ BÖLGE

İsrail’in Gazze’nin kuzeyini boşaltmayı hedeflediği yönündeki iddialar, uluslararası toplumun dikkatini çekti. Gazze’nin kuzeyine yönelik yeni şiddet dalgası, İsrail’deki bazı milletvekilleri ve bakanların, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya Gazze Şeridi’nin kuzeyini “sivilden arındırılmış kapalı askeri bölge” ilan etmesi çağrısının ardından gerçekleşti. “Israel Hayom” gazetesi, hükümetin içindeki 27 kişinin, Filistinlilerin bölgeden sürgün edilmesine yönelik bir mektup yazdığını duyurdu.

Uzmanlar, bu yeni saldırı dalgasının, bölgeyi Filistinlilerden arındırarak işgal altında “askeri bölgeye” çevirmek amacı taşıdığını öne sürüyor. Bu gelişmeler, Gazze’deki insani krizi daha da derinleştirirken, uluslararası tepkileri artırmaya devam ediyor.