Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Otomotiv ihracatında tüm zamanların rekoru

Türkiye otomotiv sektörü, Ocak-Eylül 2024 döneminde ihracatını artırarak tüm zamanların en yüksek 9 aylık dış satımını gerçekleştirdi.

Türkiye otomotiv sektörü, Ocak-Eylül

Türkiye otomotiv sektörü, Ocak-Eylül 2024 döneminde ihracatını artırarak tüm zamanların en yüksek 9 aylık dış satımını gerçekleştirdi. Bu dönemde ihracat, geçtiğimiz yıla göre %5,3 artış göstererek 26 milyar 933 milyon 806 bin dolara ulaştı.

Türkiye’nin Otomotiv İhracatı Güçleniyor

Küresel otomotiv üreticilerinin Avrupa pazarına yakınlık ve uygun iş gücü gibi avantajlarıyla dikkat çeken Türkiye, ihracat rakamlarını her geçen yıl artırıyor. Özellikle 2024’teki güçlü performansla birlikte otomotiv sektörü, toplam ihracatın %16,2’sini karşıladı.

İhracatta En Fazla Artış Almanya ve Birleşik Krallık’ta

Otomotiv sektöründe 2024 yılında en fazla ihracat Almanya’ya yapıldı. Toplamda 3,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, Birleşik Krallık 3,2 milyar dolar ve Fransa 3 milyar dolarla Almanya’yı takip etti. En büyük ihracat artışı ise %33,5 ile Birleşik Krallık’a yapılan dış satımda yaşandı.

İl Bazında Otomotiv İhracatı

İller arasında en fazla otomotiv ihracatını gerçekleştiren şehir 6,9 milyar dolarla Kocaeli oldu. İstanbul ve Bursa da sırasıyla 6,1 milyar dolar ve 5,3 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaştı. Sakarya ise 4,1 milyar dolarlık dış satımla dikkat çekti.

Salgın Sonrası Toparlanma ve Yeni Rekorlar

2019 ve 2020 yıllarında salgın sebebiyle düşüş yaşayan otomotiv ihracatı, normalleşmeyle birlikte hızlı bir toparlanma gösterdi. 2021’de yeniden yükselişe geçen ihracat, 2024’te ise tarihi zirvelerine ulaştı.