Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Cumhurbaşkanı Erdoğan Oruç Reis’i uğurladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yerli imkanlarla inşa edilen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Somali’ye uğurlanması için düzenlenen törene katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yerli imkanlarla inşa edilen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Somali’ye uğurlanması için düzenlenen törene katıldı. Oruç Reis, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan mutabakat zaptı kapsamında önemli görevler üstlenecek.

Uğurlama Töreni

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, sabah saat 11.00 civarında Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na giriş yaparak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi önüne saat 14.30’da ulaştı. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da katıldı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, geminin mürettebatını selamlayarak, başarı dileklerini iletti.

Sismik Çalışmalar ve Görev Rotası

Oruç Reis, Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz üzerinden Somali açıklarına ulaşacak. Ekim ayının sonlarına doğru Somali açıklarında olması beklenen gemi, ruhsatı alınmış üç deniz yetki alanında petrol ve doğal gaz arama çalışmaları yapacak. Görev süresi boyunca gemiye, Türk Donanması’na bağlı 2 fırkateyn ve destek gemileri de refakat edecek.

Üç Boyutlu Sismik Çalışma

Oruç Reis, Somali açıklarında, daha önce yapılmamış bir şekilde üç boyutlu sismik çalışma gerçekleştirecek. Yaklaşık 7 ay sürmesi beklenen bu faaliyetler, hem doğal gaz hem de petrol için veri toplayacak. Toplanan verilerin analiz edilmesinin ardından belirlenen lokasyonlarda sondaj çalışmaları başlayacak.

Oruç Reis’in Teknik Özellikleri

Türkiye’deki tersanelerde inşa edilen Oruç Reis, 2017 yılında denize indirilmiş ve çalışmalara başlamıştır. 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahip olan gemi, jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik çalışmalar için özel olarak tasarlanmıştır. 4×2.520 kW dizel elektrik makine gücüne sahip olan Oruç Reis, deniz altında petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde iki ve üç boyutlu sismik araştırmalar yapabilmektedir.

Türkiye ve Somali Arasındaki İlişki

Bu yıl Türkiye ile Somali arasında birçok mutabakat zaptı imzalanmış, milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri, Somali denizlerinde üç sahada ruhsat almıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu sahalarda sismik faaliyetler yürütmeyi planlamaktadır. Oruç Reis’in bu görevleri, iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi hedeflemektedir.