Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzayda Mahsur Kalan Astronotlar, Dünya’ya Dönüş Tarihini Bekliyor

NASA’nın Starliner mekiğindeki arızalar nedeniyle 4 aydır Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mahsur astronotlar, Şubat 2025’te Dünya’ya dönecek.

NASA'nın Starliner mekiğindeki arızalar

NASA’nın uzay astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams, Boeing’in Starliner mekiğinin teknik arızaları nedeniyle 5 Haziran’dan bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bekliyor. Arızalanan uzay aracı eylül başında mürettebatsız bir şekilde Dünya’ya geri döndü. İki astronot, olumsuz koşullar altında bekleyişlerini sürdürürken, dönüş tarihleri sürekli erteleniyor.

SORUNLAR PEŞİNİ BIRAKMADI

Boeing’in Starliner mekiği, ilk mürettebatlı fırlatma denemesi öncesinde yaşanan sorunlar nedeniyle iki kez ertelendi. İlk olarak, Mayıs ayında uzay uçuşu, mekikte tespit edilen valf arızası yüzünden gecikmişti. Ardından, haziran başındaki deneme, bilgisayar sistemindeki bir teknik sıkıntı yüzünden durduruldu. Nihayet, Starliner 5 Haziran’da Cape Canaveral’dan uzaya fırlatıldı ve ISS’ye kenetlendi. Ancak, burada meydana gelen 5 helyum sızıntısı, uzay aracının sorunlarını artırdı.

BEKLEYİŞ UZADI

Astronotların Dünya’ya dönüşü için ilk tarih 18 Haziran olarak belirlenmişti. Ancak, teknik sorunlar nedeniyle tarihler sürekli revize edildi. Eylül başında, Starliner’ın mürettebatsız dönüşü, astronotların bekleyişini daha da uzatmış oldu. NASA, 28 Eylül’de fırlatılan SpaceX’in Crew-9 misyonunun, iki astronotu Şubat 2025’te Dünya’ya getireceğini açıkladı. Bu, astronotların planlanan 1 haftalık test uçuşunun 8 ay sürmesine neden olacak.

Astronotlar, yaşanan teknik aksaklıklara rağmen uzaydaki görevlerine devam ediyor ve bir an önce Dünya’ya dönüşü bekliyor.