Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’da çini ve resmin buluştuğu sanat: Çini ressamlığı

Kütahya’da çini ve resim sanatını birleştirdi, 39 yıldır birbirinden farklı sanat eserlerine imza attı.

Kütahya’da çini ve resim

Kütahya’da çini ve resim sanatını birleştirdi, 39 yıldır birbirinden farklı sanat eserlerine imza attı. Çini Ressamı Ertuğrul Çay, 30 yaşından sonra başladığı sanatının birkaç ustasından birisi.

Çinicilik yapan bir mahallede büyüyen ama 30 yaşından sonra çini sanatına yönelen 69 yaşındaki Ertuğrul Çay, mesleğe başladıktan sonra çini ve resim sanatını birleştirdi.

Kütahya Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki atölyesinde çini ressamı olarak sanat eserleri üreten Çay, ‘biraz geç kaldım’ dediği sanatında yüzlerce eser üretti.

Özellikle Atatürk temalı çalışmalara ağırlık veren Çay, farklı şehirlerde de kişisel sergiler açarak sanatseverlerin karşısına çıktı.

Meşakkatli ve zor bir sanat olan çiniyi resimle buluşturan Çay, bu alanda kentteki birkaç isimden birisi durumunda.

“AHMET YAKUPOĞLU ÇIRAKLIĞI İÇİME RESİM ATEŞİ DÜŞÜRDÜ”

Kütahya’da eserleri ile büyük beğeni toplayan Çay, çini ressamlığı serüvenini Ekspres Haber’e anlattı.

Şehirlerin sembol yapılarını, takımların amblemlerini çini üzerine resimlediğini bildiren Çay, bunların yanı sıra kente gelen asker ve ailelerin resimlerini de çiniye işlediğini dile getirdi.

Merhum sanatçı Ahmet Yakupoğlu’nun aile dostu olduğunu ve bu nedenle yanında ders aldığını belirten Çay, “Çıraklığa başlayınca benim içime biraz ateş düşürdü. Gel zaman git zaman ilerleyen yaşlarda vardiyalı işlerde çalıştığım günlerde resim yapmaya başladım.” dedi.

Kütahya’da çini ve resmin buluştuğu sanat: Çini ressamlığı

“FARKLI İLLERİN SEMBOL YAPILARINI ÇİNİYE RESMETTİM”

Çiniciliğe başladıktan sonra herkesin bu mesleği yapması üzerine bir farklılık yapmak istediğini aktaran Çay, şöyle devam etti:

“Ben de resim ile çiniyi birleştirmeye karar verdim ve ortaya çok değişik eserler çıktı. İnsanlar da çok beğendi. Mesela Bursa’da 3-4 kez sergiye katıldım. Kişisel sergiler açtım. Bugüne kadar yaptığım eserlerin sayısını bilmiyorum ama 200’ü bulmuştur. İzmir, İstanbul, Çanakkale, Konya gibi farklı illerden modelleri çiniye resmettim. Maalesef her sektörde olduğu gibi bizde de çırak yetişmiyor. Bazen üniversite öğrencileri geliyor. Onlara da tavsiyelerde bulunuyorum.”

MUHABİR: YAŞAR SARI & BÜNYAMİN DOĞAN

Kütahya’da çini ve resmin buluştuğu sanat: Çini ressamlığı

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN