Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Alışverişlerde fiş dönemi başladı, cezası 600 bin TL

Alışverişlerde fiş, fatura ve diğer belgeleri almayı ihmal edenler için yeni düzenlemeler getirildi.

Alışverişlerde fiş, fatura ve

Alışverişlerde fiş, fatura ve diğer belgeleri almayı ihmal edenler için yeni düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemelere göre, fiş veya fatura vermeyen işletmelere ve tüketicilere ciddi cezalar uygulanacak.

Tüketicilere 5 Bin Lira Ceza

Yeni düzenleme, 2 Ağustos’ta yürürlüğe girmiş olup, 9 Eylül’de Gelir İdaresi tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği ile detaylandırılmıştır. Mükellef olmayan nihai tüketiciler, fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi ve yolcu taşıma biletlerini almadıkları tespit edilirse, her bir belge için 5.000 TL özel usulsüzlük cezası ödenecek.

İşletmelere Uygulanan Cezalar

İşletmeler, belge düzenlemeyi ihmal ettiklerinde 10.000 TL’den başlayan cezalarla karşılaşacak. Bu cezalar, tekrarlandıkça artış gösterecek. Örneğin, aynı takvim yılı içinde birden fazla tespit yapılması durumunda, ilk ihlalde 10.000 TL olan ceza, ikinci ihlalde 20.000 TL’ye çıkabilir ve toplamda 100.000 TL’yi bulabilir.

Aşırı İhlallerde Ceza 600 Bin Lirayı Bulacak

En yüksek ceza ise, aynı işletmenin 6 kez belge düzenlememesi durumunda uygulanacak. Örneğin, bir market sahibi küçük bir alışveriş için geçersiz bir belge düzenlediğinde ve bu durum 6. kez tespit edildiğinde, uygulanacak ceza 600.000 TL’ye kadar yükselebilir.