Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Binlerce deniz kaplumbağası denizle buluştu

Türkiye’de 5 özel koruma bölgesindeki 4 bin 488 yuvadan 169 bin 972 deniz kaplumbağası denizle buluştu.

Türkiye’de 5 özel koruma

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2 Eylül itibarıyla Türkiye’de Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgeleri sınırlarında bulunan 5 kumsalda, 4 bin 488 yuvadan toplam 169 bin 972 deniz kaplumbağasının denizle buluştuğunu açıkladı. Bu, son yılların en yüksek yavru çıkışı olarak kaydedildi.

Koruma Altındaki Kumsallar ve Türler

Türkiye’de deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı 21 kumsal, koruma altında bulunuyor. Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek, Patara, Belek ve Göksu Deltası, Çevre Bakanlığı’nın sorumluluğundaki ÖÇK Bölgeleri arasında yer alıyor. Bu bölgelerde, Caretta Caretta ve Chelonia Mydas (yeşil deniz kaplumbağası) türleri yuvalarından çıkarak denize ulaşıyor.

Uzun Süreli Koruma Çalışmaları

Çevre Bakanlığı’nın açıklamasında, ÖÇK Bölgeleri Daire Başkanı Mustafa Uzun, bu yıl tespit edilen yuva sayısının 4 bin 888 olduğunu belirtti ve 169 bin 972 yavru kaplumbağanın denize kavuşmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Uzun, “Son yıllarda gerçekleşen en yüksek yavru sayısı,” dedi.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Mustafa Korkmaz, projenin Türkiye’nin en uzun soluklu koruma çalışmalarından biri olduğuna dikkat çekti ve “Bu proje, hem bilim camiası hem de ülkemiz için büyük önem taşıyor,” şeklinde değerlendirdi.

Bakan Kurum’dan Görüntüler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya üzerinden Göksu Deltası’ndaki yuvalardan çıkan kaplumbağaların görüntülerini paylaştı. Bakan Kurum, “Koruduk, gün gün takip ettik, şimdi güvenle uğurluyoruz. Akdeniz’in minik sakinlerinin yaşam yolculuğu başladı,” ifadelerini kullandı.