Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vergi borçlularının açıklanması kararı resmileşti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından duyurulan vergi borçlularının açıklanması kararı resmi olarak yürürlüğe girdi.

Hazine ve Maliye Bakanı

Geçtiğimiz hafta sonu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından duyurulan vergi borçlularının açıklanması kararı resmi olarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeye göre, vadesi geçmiş 5 milyon lira ve üzerinde vergi ve ceza borcu bulunan mükelleflerin isimleri yayımlanacak.

Vergi Borçlularının İsimleri Ne Zaman Açıklanacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, vadesi geldiği halde ödenmemiş 5 milyon lira ve üzerindeki vergi ve ceza borçlarına sahip mükelleflerin isimleri, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelindeki tüm vergi dairelerinde ilan edilecek. Ayrıca, 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde de yayımlanacak.

Vergi borçlularının açıklanması kararı resmileşti

Resmi Gazete’de Yayınlanan Düzenlemeler

Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre, 213 sayılı Kanun’un 5. maddesinin dördüncü fıkrası doğrultusunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na mükelleflerin vergi beyanları, kesinleşmiş vergi ve ceza miktarları ile ödenmemiş vergi ve ceza bilgilerini açıklama yetkisi verildi. Bu yetki, mahalline devredilebilir. Ayrıca, kamu görevlilerince yapılan adli ve idari soruşturmalarla ilgili talep edilen bilgi ve belgeler bankalara vergi tahsiline yönelik bilgiler sağlanabilir. Ancak, bu bilgilerin verilmesine ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. Sahte veya yanıltıcı belgeler düzenledikleri tespit edilenlerin ilgili mesleki kuruluşlara bildirilmesi, vergi mahremiyetini ihlal olarak kabul edilmez.