Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emeklilik sisteminde prim ve yaş düzenlemesi geliyor

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sisteminde kapsamlı bir revizyonun sinyallerini verdi.

AK Parti Grup Başkanı

AK Parti, emeklilik sisteminde kapsamlı bir revizyona gitmeye hazırlanıyor. Yapılacak bu düzenlemelerle, emeklilik yaşının yükseltilmesi ve prim gün sayısının artırılması hedefleniyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bu konuda önemli açıklamalarda bulunarak, emeklilik sisteminin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Emeklilik Sisteminde Yeni Düzenlemeler

Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için her dört çalışana bir emekli düşmesi gerektiği belirtilirken, mevcut durumda bu oranın iki çalışana bir emekli olarak gerçekleştiği ifade ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin maliyet üzerindeki yükü artırdığı, bu nedenle emekli ve çalışan sayısının birbirine yakın olduğu bir sistemin daha sürdürülebilir olacağı vurgulanıyor.

Bu kapsamda, AK Parti’nin emeklilik sistemini güncellemek için bir dizi çalışma yapmayı planladığı belirtiliyor. Abdullah Güler, yapılacak bu çalışmaların detaylarını paylaştı.

Emeklilik sisteminde prim ve yaş düzenlemesi geliyor

“Avrupa’da 45-50 Yaşında Emekli Yok”

Abdullah Güler, emeklilik sisteminin güncellenmesi gerektiğini belirterek, gelişmiş ülkelerde erken yaşta emekliliğin olmadığını, bu durumun Türkiye’de de düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Güler, “Emeklilik sisteminin güncellenmesi konusunda kapsamlı bir çalışma ortaya koyacağız. Gelişmiş ülke örnekleri var. Bu hâliyle, sürekli bütçeden emeklilik sistemine kaynak aktararak bunu sürdürmeye çalışıyoruz. Bu, çok doğru bir şey değil. Bütçe kaynaklarını daha verimli, farklı yerlere kullanmamız gerekiyor. Emeklilik sistemini daha adil, daha sürdürülebilir bir zemine oturtmamız lazım. Prim gün sayısı, ödenecek prim miktarı ve yaş, çok önemli. Gelişmiş ülkelerde, 45-50 yaşında emekli olmaz ama bizde var. Bunu yaş olarak da, prim miktarı olarak da, süre olarak da daha gerçekçi bir zemine ulaştırmamız gerekiyor” dedi.

Esnaflarla ilgili olarak da önemli değişikliklerin gündemde olduğu belirtiliyor. Abdullah Güler, esnaflar için 9 bin prim günü şartının düşürülmesi gerektiğini ve bu konuda bir düzenleme yapılacağını açıkladı. Bu düzenleme kapsamında, esnafın prim gün sayısının 7.200’e düşürülmesi planlanıyor. Ayrıca, güvencesiz ev kadınlarına da prim desteği sağlanarak yıpranma hakkı verilmesi gündemde.

EYT Emekliliği 6 Yıl Erkene Çekti

EYT düzenlemesiyle birlikte 2024 yılı için maliyetin 577 milyar lira olduğu ifade ediliyor. Önümüzdeki yıllarda 4,8 milyon kişinin daha emekli olması planlanıyor. Aralık 2022’de yapılan EYT düzenlemesi ile emeklilik tarihlerinin ortalama 6 yıl erkene çekildiği hesaplanırken, 2023 sonuna kadar toplamda 2 milyon kişinin emekli olduğu sistemde yaş ortalamasının 48.1 olduğu belirtiliyor.

Emeklilik sisteminde prim ve yaş düzenlemesi geliyor

“Avrupa’da Emeklilik Yaşı 65, 67”

Abdullah Güler, emeklilik sisteminin Avrupa ülkelerindeki örnekler dikkate alınarak yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı. Güler, “Gelişmiş ülkelerdeki uygulamayı esas alırsak emeklilikte üç tane başlık öne çıkıyor. Bir tanesi, ödediğiniz prim miktarı, ödediğiniz süre ve yaş. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde bizim ülkemizde olduğu gibi 40’lı, 45’li ve 50’li yaşlarda bir emekliliğe rastlayamazsınız. Avrupa’da emeklilik yaşı 65’tir, 67’dir. Kimi ülkelerde de 70 yaşına kadar emeklilik yaş durumu vardır. Bu, sürdürülebilirlik çizgisi açısından önemlidir. Dünya ortalamasına baktığımızda 3 ila 4 çalışana karşılık bir emekli vardır. Ama şu an ülkemize baktığımızda halihazırda yaklaşık 32 milyon çalışan ve 16 milyon 100 civarında emekli olduğunu görüyoruz. Yani 2 çalışana 1 emekli olduğunu görüyoruz. Bizim bu manada mutlaka hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım. Vatandaşlarımızın da seçmiş oldukları tercih noktasında ona göre bir emekli maaşına kavuşması lazım” ifadelerini kullandı.

Emeklilik sisteminde prim ve yaş düzenlemesi geliyor

Güler, ayrıca emekli maaşlarının en düşük 12 bin 500 lira olarak belirlendiğini, ancak bu desteğin uygulanmaması durumunda emekli maaşlarının daha düşük olacağını ifade etti. Bu nedenle emekli maaşlarının daha dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Güler, “Bu durum düzeltilmeli, bu durum sürdürülebilir hale gelmeli; daha dengeli, daha adil bir hale gelmeli. İnşallah önümüzdeki dönemlerde evrensel, dünya ülkelerinde gelişmiş ülkelerin de uyguladığı bu sistem üzerinden benzer bir uygulamayı, çalışmayı bizim ülkemizde de hayata geçirmemiz gerekiyor. Şu anda bizim toplumun her kesimiyle yeni istişareler yapmamız lazım ve dünya örneklerini, gelişmiş ülke örneklerini ortaya koymamız lazım. Bu çerçeve içerisinde de bunu daha makul bir çerçevede ortaya koymamız lazım. Tabii bakanlığımızın bu konuda çalışmaları var ama henüz şu anda bir yasal düzenleme açısından elimizde böyle bir metin yok. Bunu ilerleyen zaman dönemi içerisinde daha geniş çerçevede çalışmak lazım” diye konuştu.

Emeklilik sisteminde prim ve yaş düzenlemesi geliyor

Haftalık Çalışma Saatleri Düşürülecek mi?

Abdullah Güler, kamu ve özel sektörde haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesi yönünde bir çalışmanın bulunmadığını ifade etti. Güler, “Öyle bir çalışma söz konusu değil. Gerek haftalık çalışma saatleri gerekse günleri açısından gündemimizde böyle bir çalışma yok. Ancak pandemiyle beraber belli sektörlerde, belli meslek gruplarında daha kısa süreli çalışma, daha esnek çalışma modelleri de tabii burada gerek işveren, gerekçe çalışanlar açısından öneriliyor, çalışılıyor. Bu mahiyette eğer olabilecekse sadece belli meslek kollarında ve belli mesleğin icrası noktasında uzaktan çalışma modeli gibi daha kısa süreli haftalığın belli günlerinde çalışabilecek bazı öneriler ve teklifler var. Bu yönüyle olabilecektir. Yoksa mevcut çalışma hayatımız içerisinde gerek haftalık çalışma günleri gerekse de haftalık çalışma saatleriyle ilgili düşürülmesiyle ilgili herhangi bir düzenlememiz yok. Herhangi bir hayata geçecek bir çalışma şu anda bulunmuyor” dedi.