Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merkez Bankası aylık değerlendirmesini yayınladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos 2024 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini yayımladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos 2024 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini yayımladı. Merkez Bankası, para politikası ile ilgili mevcut durumu ve geleceğe yönelik stratejilerini değerlendirdi.

Para Politikası Duruşu

TCMB, para politikası kurulu toplantısında, “Mevcut parasal sıkılaştırmanın etkilerini dikkate alarak, politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmamaya ve enflasyon risklerine karşı dikkatli bir duruş sergilemeye karar verdik” ifadesini kullandı. Merkez Bankası, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklerin devam ettiğini ve bu durumun, dikkatli bir politika yaklaşımını gerektirdiğini belirtti.

Ekonomik Dengeleme ve Enflasyon Beklentileri

Toplantı özetinde, Merkez Bankası’nın kararlı duruşunun, iç talepte dengelenmeye, Türk Lirası’nın reel değer kazanmasına ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesine katkıda bulunacağı vurgulandı. Bu sayede aylık enflasyonun ana eğiliminde bir azalma sağlanması ve dezenflasyon sürecinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

PPK’da şunlar söylendi:

“Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.”