Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Influencer reklamları mercek altında

Influencer reklamları mercek altında. İnfluencer’lara yönelik denetimlerin ardından ciddi miktarda idari para cezası uygulandı.

Influencer reklamları mercek altında.

Influencer reklamları mercek altında. Sosyal medya platformlarında yapılan tanıtımlar, Ticaret Bakanlığı tarafından yakından inceleniyor. Bu kapsamda, son 1,5 yılda influencer’lara yönelik denetimlerin ardından ciddi miktarda idari para cezası uygulandı.

Influencer reklamları mercek altında

Ticaret Bakanlığına bağlı Reklam Kurulu, sosyal medya üzerinden yapılan reklam faaliyetlerini detaylı bir şekilde denetlemeye başladı. 2022 yılının Mart ayında başlatılan “Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zeka ile Taranması Projesi” ile influencer’ların paylaşımlarında reklam olup olmadığının açık bir şekilde belirtilmesi sağlanıyor. Projenin hayata geçmesiyle birlikte, bu tür paylaşımlarda şeffaflığın sağlanma oranı önemli ölçüde arttı.

Influencer reklamları mercek altında

Yaptırımlar ve Cezalar Arttı

Kurul tarafından yapılan incelemeler sonucunda, 2023 yılında 77 sosyal medya hesabına idari yaptırım uygulanmış. 2024 Yılın’ın ilk yarısında ise 50 sosyal medya hesabına işlem uygulanmıştır.

Özellikle influencer’ların reklam içeriklerini net bir şekilde belirtmemeleri, sağlık beyanları içeren paylaşımlar yapmaları veya yasaklı ürünlerin tanıtımını gerçekleştirmeleri gibi durumlar, idari para cezalarının kesilmesine neden oldu.

Influencer reklamları mercek altında

6 Milyon 388 Bin Lira Ceza

Geçen yıl 5, bu yılın ise ilk 6 ayında 11 influencer’a toplamda 6 milyon 388 bin lira ceza kesildi.

Bu yaptırımlar, influencer’ların reklam faaliyetlerinde daha dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Influencer reklamlarının sıkı denetim altında tutulması, tüketicilerin korunması ve reklamların şeffaf bir şekilde sunulması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.