Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karadeniz Fındık Telaşı İstanbul’a Taşındı

İstanbul’un Beykoz ilçesindeki fındık bahçelerinde, Karadeniz’deki hasat sezonuna paralel olarak fındık toplama telaşı başladı. Karadenizlilerin yoğun olarak yaşadığı bölgede, yerel üreticiler hasat için hummalı bir çalışma yürütüyor.

İstanbul'un Beykoz ilçesindeki fındık

Karadeniz Bölgesi’nin önemli gelir kaynaklarından biri olan fındık üretimi, İstanbul’un Beykoz ilçesinde de devam ediyor. Beykoz’da yaşayan Karadeniz kökenli aileler, küçük bahçelerinde yetiştirdikleri fındıkları hasat etmeye başladı.

Beykoz’un Tokatköy Mahallesi’nde yaşayan Turgut Varol, babasından miras kalan fındık ağaçlarındaki mahsulü toplamak için hazırlıklarını tamamladı. Zirai ilaç kullanmadan yetiştirdiği fındıklarını toplamak için sabahın erken saatlerinde bahçeye giren Varol, komşuları ve arkadaşlarının yardımıyla fındık hasadını gerçekleştirdi.

“Yılda 300 ila 500 Kilo Ürün Alabiliyoruz”

Turgut Varol, ailesinin 90 yıl önce İstanbul’a göç ettiğini ve kendisinin Beykoz’da doğup büyüdüğünü anlattı. İstanbul’un Karadeniz ile benzer bir iklime sahip olduğunu belirten Varol, bahçelerinde 80-90 kadar fındık ocağı bulunduğunu söyledi. Varol, yılda 300 ila 500 kilo arasında ürün aldıklarını ve bu üretimi devam ettirmek istediğini ifade etti.

Varol, “Bahçemizin böyle kalmasını istiyorum. Beton yığını mı olması daha iyi, yoksa böyle bir bahçe olması mı?” diyerek, bahçesini koruma arzusunu dile getirdi.

“İstanbul’da Fındık Yetiştirildiğini Bilmezdim”

Varol’un arkadaşı Ahmet Murtazaoğlu da fındık hasadına yardım etmek için bahçeye geldiğini belirterek, “Buralara gelmeden önce İstanbul’da fındık yetiştirildiğini bilmezdim. Sonradan öğrendim ki İstanbul’da da fındık varmış. Beykoz’u İstanbul’daki diğer ilçelere göre daha çok seviyorum.” dedi. Murtazaoğlu, fındık toplamanın yanı sıra memleketinde çay da topladığını, bu işlerin sıcak havada zor olduğunu ekledi.

Beykoz’daki fındık hasadı, Karadeniz Bölgesi’ndeki gibi türkü ve horon eşliğinde, geleneksel bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bahçelerde toplanan fındıklar, kurutma ve işleme aşamalarının ardından kış boyunca tüketilmek üzere saklanıyor.