Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de Orman Yangınları Geçen Yıla Göre Yüzde 78 Arttı

2024’ün ilk sekiz ayında Türkiye’de orman yangınlarında büyük bir artış yaşandı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artışla 2 bin 529 yangın meydana geldi.

2024'ün ilk sekiz ayında

Türkiye, 2024’ün ilk sekiz ayında, geçen yıla göre orman yangınlarında ciddi bir artışla karşı karşıya kaldı. Orman Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, 2023’ün 1 Ocak-19 Ağustos döneminde 1419 orman yangını çıkarken, bu rakam 2024’ün aynı döneminde 2 bin 529’a yükseldi. Yanan orman alanı da 8 bin 865 hektardan 17 bin 456 hektara çıktı.

Bu yıl 1 Ocak-19 Ağustos döneminde 2 bin 793 orman dışı yangın da kaydedildi. Ağustos ayında ise bugüne kadar 439 orman yangını meydana geldi, ekipler 15-18 Ağustos tarihlerinde 109’u orman yangını olmak üzere 247 yangına müdahale etti.

Doğu Akdeniz En Hızlı Isınan Bölgelerden Biri

İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, küresel ısınmanın orman yangınlarını tetiklediğini ve etkilerini artırdığını belirtti. Tağıl, Doğu Akdeniz’in dünyanın en hızlı ısınan bölgelerinden biri olduğunu ve Türkiye’nin de bu durumdan etkilendiğini vurguladı.

Bitki Örtüsünün Yanıcılığı Arttı

Prof. Dr. Tağıl, sıcak hava dalgalarının bitki örtüsünün kurumasını hızlandırdığını ve bu durumun yangın riskini artırdığını ifade etti. Özellikle Batı Anadolu’daki kuruyan yüzey örtüsünün, yangın riski açısından endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti.

Son iki ayda etkili olan kuru güney rüzgarları ve ağustosta kuzeyden esen güçlü rüzgarların yangın riskini daha da artırdığını söyledi. Kızılçam gibi yanıcı bitki türlerinin yaygın olduğu bölgelerde yangın riski daha da yüksek.

Bu artış, Türkiye’nin iklim değişikliği ve insan kaynaklı yangınlarla mücadelede daha fazla önlem almasını gerektiriyor.