Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hazine kefaletiyle kullandırılan kredi tutarı arttı

Hazine kefaletiyle kullandırılan kredi tutarı arttı. Sistem kapsamında sağlanan kefaletler ve risk bakiyeleri de dikkat çekiyor.

Hazine kefaletiyle kullandırılan kredi

Hazine kefaletiyle kullandırılan kredi tutarı arttı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın desteklediği kefalet sistemi aracılığıyla sağlanan kredi miktarı, 2024 Temmuz itibarıyla 913,5 milyar lirayı aştı. Bu tutarın büyük bir kısmı ticari kredilerden oluşurken, sistem kapsamında sağlanan kefaletler ve risk bakiyeleri de dikkat çekiyor.

Hazine kefaletiyle kullandırılan kredi tutarı arttı

Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında bugüne kadar kullanılan toplam kredi miktarı 913,5 milyar lirayı buldu. Bu kredilerin 871,9 milyar lirası ticari kredilerden oluşuyor. Sağlanan kefalet miktarı ise 766,4 milyar lira olarak hesaplandı, kefalet risk bakiyesi ise 219,9 milyar lira seviyesine ulaştı.

Ticari Krediler ve Sektörel Dağılım

Ticari kredilere yönelik toplam kullanım miktarı 871,9 milyar lirayı geçerken, bu krediler için sağlanan kefaletin 732,9 milyar lira olduğu belirtiliyor. Ticari krediler arasında en yüksek payı, 649,7 milyar lira ile işletme kredileri alıyor. Bunu sırasıyla 66,7 milyar lira ile yatırım kredileri ve 16,6 milyar lira ile gayri nakdi krediler takip ediyor.

Sektörel Dağılım ve KOBİ’lere Sağlanan Destek

Sektör Bazında Kefalet Dağılımı

Kefaletlerin sektörlere göre dağılımında, imalat sanayi en yüksek payı alıyor. İmalat sanayiye sağlanan kefalet tutarı 303,3 milyar lira ile toplam kefaletin yüzde 41,38’ini oluşturuyor. Toptan ve perakende ticaret, motorlu araç servis hizmetleri ile kişisel ve hane halkı ürünleri ise 245,3 milyar lira ile ikinci sırada yer alıyor.

KOBİ ve KOBİ Dışı Destek

Sistem kapsamında KOBİ’lere 483,4 milyar lira, KOBİ dışı işletmelere ise 120,5 milyar lira kefalet imkanı sağlandı. Bu destekler, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişimini artırmayı ve ekonomik sürdürülebilirliği desteklemeyi amaçlıyor.

Hazine destekli kefalet sistemi, firmaların finansal ihtiyaçlarına çözüm sunarak ekonomik büyümeyi desteklemeyi sürdürüyor. Sağlanan krediler ve kefaletler, özellikle ticari sektörlerde önemli bir finansal destek sağlıyor ve iş dünyasının güçlü bir şekilde ilerlemesine katkıda bulunuyor.