Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Orman ürünleri ORKOD uygulamasıyla takip edilecek

Orman ürünleri ORKOD uygulamasıyla takip edilecek. Damga yerine geçecek olan ORKOD sistemi ile elektronik ortamda izlenebilecek.

Orman ürünleri ORKOD uygulamasıyla
Orman ürünleri ORKOD uygulamasıyla takip edilecek. Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman ürünlerinin izlenmesi için ORKOD adını verdiği yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Bu yenilikle birlikte orman ürünleri, damga yerine geçecek olan ORKOD sistemi ile elektronik ortamda izlenebilecek.

Orman ürünleri ORKOD uygulamasıyla takip edilecek

Yeni düzenleme, “Ormancılık Faaliyetlerinde Kullanılacak Damga veya Damga Yerine Geçecek İşaretlere Ait Yönetmelik” adıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle birlikte, devlet ormanlarından veya özel orman alanlarından kesilen ağaçlar ve bunlardan elde edilen ürünler için kullanılacak damga veya işaretlerin elektronik ortamda takibi sağlanacak.

ORBİS Sistemi ile Entegre Takip

ORKOD uygulaması, Orman Bilgi Sistemi (ORBİS) ile entegre edilerek, orman ürünlerinin kesildiği noktadan son kullanıcıya kadar olan sürecin tamamını izleme imkanı sunuyor. ORKOD, kesilecek veya usulsüz kesilmiş ağaçların belirlenmesi ve işaretlenmesi amacıyla kullanılacak. Bu sayede orman ürünleri ticareti yapanlar, satın aldıkları ürünleri elektronik ortamda takip edebilecekler.

Damgaların Yetkililer Tarafından Kullanımı

Damga ve ORKOD’un kullanımı konusunda orman işletme şefleri yetkili olacak. Yetkililer dışındaki kişilerin damga veya ORKOD kullanımı yasaklandı. Ayrıca, Türkiye ormanlarında yetişmeyen türler için ithal edilen ürünler bu uygulamanın dışında tutulacak.

Sahtecilik ve Yasal Yaptırımlar

Sahte damga veya ORKOD üretenler, taklit edenler veya damgasız ürünleri taşıyanlar hakkında Orman Kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda yasal işlem yapılacak. ORKOD’un korunmasından ise orman işletme şefleri sorumlu olacak.

Bu yeni düzenleme ile orman ürünlerinin daha etkin bir şekilde takip edilmesi ve orman kaynaklarının korunması hedefleniyor.