Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Temmuz’da ihracat rekoru kırıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 yılı Temmuz ayı dış ticaret verilerini Cumhuriyet tarihinin rekoruyla açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat,

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 yılı Temmuz ayı dış ticaret verilerini Cumhuriyet tarihinin rekoruyla açıkladı. Bakan Bolat, temmuz ayı ihracat verilerini düzenlenen bir toplantıda paylaştı ve Türkiye’nin dış ticaret performansının güçlü seyrine dikkat çekti.

Temmuz Ayı İhracat Verileri

Temmuz ayında Türkiye’nin ihracatı, 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 13,8 artış göstererek 22 milyar 512 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracatı olarak kayıtlara geçti.

2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracat, yüzde 3,4 artışla 261,5 milyar dolar oldu. Bu da Cumhuriyet tarihinin en yüksek yıllık ihracat rakamı olarak kaydedildi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Açıklamaları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

  • Temmuz Ayı İhracat Rakamları: “Temmuz ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 artarak 22,5 milyar dolar oldu.”
  • Yıllık İhracat Performansı: “Yıllıklandırılmış ihracatımız, temmuz itibarıyla 261,5 milyar dolar seviyesine ulaştı ve bu da Cumhuriyet tarihinin rekoru oldu.”
  • Dış Ticaret Açığı: “Dış ticaret açığımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,3 azalarak 7,2 milyar dolar oldu.”
  • İthalat ve İhracat Oranları: “İhracatın ithalatı karşılama oranı temmuz ayında yüzde 75,7 olarak gerçekleşti.”

Temmuz Ayı İthalat Verileri

2024 yılı Temmuz ayında ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 azalarak 29,7 milyar dolar seviyesine düştü. Bu düşüş, dış ticaret açığının azalmasında önemli bir rol oynadı.

İlk 7 Ayın Performansı

2024 yılının ilk 7 ayında, Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 4,1 artışla 148,8 milyar dolar oldu. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 8,4 azalarak 198,6 milyar dolara geriledi.

Yılın ilk 7 ayında dış ticaret açığı, yüzde 32,5 azalarak 49,8 milyar dolara düştü. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 74,9 olarak kaydedildi.

Son 12 Aylık Veriler

Son 12 ayda yıllıklandırılmış ihracat, yüzde 3,4 artışla 261,5 milyar dolara yükselirken, ithalat yüzde 8,1 azalarak 343,8 milyar dolar oldu. Bu dönemde yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yaklaşık 39 milyar dolar azalarak 82,3 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 76,1 olarak gerçekleşti.

Gelecek Beklentiler

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticarette ağustos ayından da ümitli olduklarını belirtti. Sonbaharın ihracatın hızlandığı bir dönem olduğunu vurgulayan Bolat, “İhracat akademisi kuruyoruz” diyerek gelecekteki planlarından da bahsetti.