Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ritim Bozukluğu Bulunan “Gölge”ye Kalp Pili Takıldı

Ankara Üniversitesi veteriner hekimleri, kalp ritim bozukluğuyla doğan Cavalier King Charles cinsi köpek “Gölge”ye kalp pili takarak sağlığına kavuşturdu.

Ankara Üniversitesi veteriner hekimleri,

Ankara’da yaşayan emekli amiral Nejat İnanır ve eşi Ebru İnanır, 10 yaşındaki köpekleri “Gölge”nin bayılma nöbetlerinin artması üzerine Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Kardiyoloji Birimi’ne başvurdu.

Yapılan tetkikler sonucunda, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Çağatay Çolakoğlu ve ekibi, “Gölge”ye kalp pili takma kararı aldı.

Başarılı Operasyon ve Sonrası

Doç. Dr. Çolakoğlu ve ekibinden Dr. Yusuf Şen, Dr. Kadir Sevim ve veteriner hekim Merve Aksan tarafından gerçekleştirilen yaklaşık 2 saatlik operasyon başarıyla tamamlandı. “Gölge”nin kalp atışlarının normal seviyeye gelmesiyle bayılma atakları sona erdi. Çolakoğlu, sağlıklı bir köpekte dakikada 70-80 olan kalp atımının, “Gölge”de dakikada 27’ye düştüğünü ve bunun da bayılma ataklarına yol açtığını belirtti.

Türkiye’de Bir İlk

Doç. Dr. Çolakoğlu, “Gölge”ye yapılan kalp pili takma operasyonunun Türkiye’de ilk defa gerçekleştirildiğini vurguladı. Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu’da örnekleri bulunan bu uygulamanın Türkiye’de de başarıyla yapılabildiğini ifade eden Çolakoğlu, köpeğin operasyon sonrası normal hayatına devam ettiğini ve bayılma ataklarının sona erdiğini belirtti.

Operasyonun Detayları

Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Şen, köpeklerde ilk kez gerçekleştirilen bu operasyonun teknik detaylarını anlattı. Şen, ana damarlardan birinden kalbe ulaşarak ritim bozukluğuna sebep olan odacığa kalp pili yerleştirdiklerini ve boyun bölgesine özel bir pil tambur sistemi yerleştirerek işlemi tamamladıklarını söyledi. İnsanlarda kullanılan pil yapısı ile köpeklerde kullanılan pil yapısının birebir aynı olduğunu, sadece boyutlarının farklılık gösterdiğini belirtti.

Köpeğin Sahiplerinin Görüşleri

“Gölge”nin sahibi Nejat İnanır, köpeklerinin son dönemde aşırı yorgun olması, bayılması ve irkilerek uyanması nedeniyle veteriner hekime başvurduklarını söyledi. İnanır, Türkiye’de bir ilk olan kalp pili takma kararı sonrası köpeklerinin sağlığına kavuştuğunu ve başarılı bir ameliyat geçirdiğini ifade etti.