Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Fidan: Türkiye’nin hedefi ASEAN’ın Diyalog Ortağı olmaktır

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan,

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Laos’un başkenti Viyentiyan’da düzenlenen ASEAN 57. Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında yapılan Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Altıncı Üçlü Toplantısı’nda Türkiye’nin ASEAN’ın Diyalog Ortağı olma hedefini vurguladı.

Kütahya Haber’in en güncel politika haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Uluslararası Düzen ve Jeopolitik Denklemler

Toplantıda konuşan Bakan Fidan, uluslararası düzende karşılaşılan sistematik şoklar ve bozulmalara dikkat çekerek, büyük güçler arasındaki rekabetin yoğunlaşmasıyla karmaşık jeopolitik denklemlerin ortaya çıktığını ifade etti. Ukrayna’daki savaşın etkilerine de değinen Fidan, bu savaşın mesafeye rağmen etkilerinin hissedildiğini belirtti.

Filistin Sorunu ve İsrail’in Politikaları

Fidan, Filistinlilerin yaşadığı trajediye dikkat çekerek, İsrail’in uluslararası hukuku ihlal eden zulümlerine vurgu yaptı. Coğrafi gerilimlerin tırmanmasının hala bir olasılık olduğunu belirten Fidan, İsrail’in BM Güvenlik Konseyi kararları ve Uluslararası Adalet Divanı önlemlerine açıkça meydan okuduğunu söyledi.

Türkiye’nin ASEAN Hedefi

Artan enerji maliyetleri, yükselen enflasyon ve yaklaşan gıda krizine değinen Fidan, bu durumların daha şeffaf, adil ve kapsayıcı bir uluslararası işbirliğini gerektirdiğini belirtti. Türkiye’nin ASEAN ile ilişkilerini geliştirme hedefini yineleyen Fidan, “Türkiye’nin hedefi ASEAN’ın Diyalog Ortağı olmaktır. Bu, ASEAN ile daha kapsayıcı ve yapılandırılmış bir diyalog ve işbirliğine sahip olmamızı sağlayacaktır.” dedi.

Bölgesel İşbirliği ve Çok Taraflılık

Fidan, Asya-Pasifik bölgesinin kendine has jeopolitik ve jeo-ekonomik sınamaları bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin bölgesel sahiplenmeyi teşvik ettiğini ve etkin çok taraflılığı desteklediğini söyledi. Barış ve kalkınmanın birbirini güçlendiren süreçler olduğuna dikkat çeken Fidan, Türkiye’nin uluslararası ortaklarıyla siyasi diyalog ve kalkınma odaklı bölgesel işbirliği geliştirdiğini ifade etti.

İşbirliği Potansiyelini Kullanma

ASEAN’ın Asya-Pasifik ve Hint Okyanusu bölgelerindeki merkezi rolünün farkında olduklarını belirten Fidan, işbirliği potansiyelini tam anlamıyla kullanmak istediklerini söyledi. İşbirliğinin çeşitlendirilmesi ve kapsamının proje uygulamalarının ötesine taşınması gerektiğini vurgulayan Fidan, “Tekrar ifade etmem gerekirse, Türkiye’nin hedefi ASEAN’ın Diyalog Ortağı olmaktır.” dedi.