Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 60 arttı

Bu artış, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte klima kullanımının yükselmesiyle bağlantılı olarak elektrik tüketiminin artmasıyla gerçekleşti.

Bu artış, yaz aylarında

Güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 60 arttı. Haziran ayında Türkiye’de güneş enerjisi santrallerinin elektrik üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 oranında arttı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) verilerine göre, güneş enerjisinden üretilen elektrik miktarı 3 milyar 214 milyon 450 bin kilovatsaate ulaştı. Bu artış, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte klima kullanımının yükselmesiyle bağlantılı olarak elektrik tüketiminin artmasıyla gerçekleşti.

Güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 60 arttı

Haziran ayında güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60,3, rüzgar enerjisinin payı ise yüzde 32,6 arttı. Güneş enerjisinden elde edilen elektrik miktarı 3 milyar 214 milyon 450 bin kilovatsaat, rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik miktarı ise 3 milyar 8 milyon 652 bin kilovatsaat olarak kaydedildi.

Diyarbakır’ın Yıllık Tüketimini Geride Bıraktı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2023 Yılı Elektrik Piyasası Gelişim Raporu’na göre, Diyarbakır’ın geçen yılki elektrik tüketimi 3 milyar 137 milyon 268 kilovatsaat idi. Haziran ayında sadece güneş enerjisinden üretilen elektrik, Diyarbakır’ın yıllık tüketimini aştı.

Genel Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Haziran Ayı Verileri

Haziran ayında Türkiye’nin toplam elektrik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,6 artarak 28 milyar 295 milyon 677 kilovatsaate yükseldi. Elektrik tüketimi ise yüzde 14,7 artarak 28 milyar 531 milyon 57 bin kilovatsaat oldu. Bu dönemde elektrik ihracatı yaklaşık yüzde 36,4 artarak 203 milyon 453 bin kilovatsaate, elektrik ithalatı ise yüzde 28,35 artarak 426 milyon 621 bin kilovatsaate ulaştı.

Doğal Gaz ve Diğer Kaynaklar

Haziran ayında doğal gazdan elektrik üretimi de önemli bir artış gösterdi ve yüzde 98,7 artışla 4 milyar 602 milyon 6 bin kilovatsaate yükseldi. Hidroelektrik, linyit ve ithal kömür santrallerinin elektrik üretiminde ise kayda değer bir değişiklik olmadı.