Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tuz Gölü’nde bu yıl 4 bin 300 Flamingo dünyaya geldi

Tuz Gölü’nde bu yıl 4 bin 300 Flamingo dünyaya geldi. Tehlike altında olan türlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar devam ediyor.

Tuz Gölü'nde bu yıl

Tuz Gölü’nde bu yıl 4 bin 300 Flamingo dünyaya geldi. Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bu yıl 4 bin 300 yavru flamingonun yumurtadan çıktığı tespit edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen “Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Tür ve Habitatların Araştırılması, Korunması ve İzlenmesi Projesi” kapsamında, nesli tehdit ve tehlike altında olan türlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar devam ediyor.

Tuz Gölü’nde bu yıl 4 bin 300 Flamingo dünyaya geldi

Dünya genelinde flamingoların kuluçkaya yattığı önemli sulak alanlardan biri olan Tuz Gölü’nde, tür izleme çalışmaları sürdürülüyor. Bu yıl gölde gerçekleştirilen çeşitli gözlem ve çalışmalar sonucunda, kreş bölgesinde 4 bin 300 yavru flamingo olduğu belirlendi.

Proje koordinatörü ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, Tuz Gölü’nün flamingolar için kritik bir üreme alanı olduğunu vurguladı. Karataş, flamingoların Akdeniz Havzası’na özgü bir kuş türü olduğunu ve İspanya’dan Kazakistan’a kadar geniş bir coğrafyada özellikle tuzlu sulak alanları tercih ettiklerini belirtti.

Flamingo Popülasyonu ve Çevresel Etkenler

Prof. Dr. Ahmet Karataş, bu yılki yavru flamingo sayısının 4 bin 300 olduğunu ifade ederek, bölgedeki kuraklık koşullarının bu rakamı etkilediğini belirtti. Karataş, “Yavru flamingolarımızın sayısı bu yıl 4 bin 300’e çıktı. Bölgemizde son derece etkili bir kuraklık söz konusu. Türkiye’nin en az yağış alan yerinde, su isteyen bitkilerin tarımı da yapılmakta, bu da yer altı su seviyelerini oldukça düşürüyor,” diye konuştu.

Geçmiş Yıllarda Flamingo Ölümleri ve Alınan Tedbirler

Tuz Gölü’nde 2021 yılında yaşanan toplu flamingo ölümlerinin ardından, çeşitli tedbirler alındığını hatırlatan Karataş, bu tedbirlerin etkisiyle geçen yıl yaklaşık 12 bin yavru flamingo dünyaya geldiğini belirtti. Bu yıl ise 4 bin 300 civarında yavrunun uçuşa hazır olduğunu söyledi. Karataş, çevresel koşullar ve besin kaynaklarının durumu gibi etkenlerin flamingo popülasyonunu etkilediğini ve bu durumun yıllara göre değişkenlik gösterebileceğini dile getirdi.