Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzay seyahatlerinde devrim

Uzay seyahatlerinde devrim. Kızıl Gezegen’e gitmek neredeyse iki yıl sürüyor ve bu da astronotlar için büyük sağlık riskleri taşıyor.

Uzay seyahatlerinde devrim. Kızıl

Uzay seyahatlerinde devrim. NASA, insanları Mars’a götürme süresini önemli ölçüde kısaltabilecek yeni bir roket sistemine yatırım yapıyor. Bu sistemin hayata geçmesiyle birlikte Mars yolculuğu sadece iki aya düşebilir. Şu anki teknolojiyle, Kızıl Gezegen’e gitmek neredeyse iki yıl sürüyor ve bu da astronotlar için büyük sağlık riskleri taşıyor.

Uzay seyahatlerinde devrim

Mevcut teknolojiyle Mars’a gidiş dönüş neredeyse iki yıl sürüyor. Bu uzun süre, astronotların yüksek düzeyde güneş ve kozmik radyasyonuna, sıfır yerçekiminin zararlı etkilerine ve uzun süreli izolasyona maruz kalmalarına neden oluyor. Uzay radyasyonu, uzay çalışmalarında karşılaşılan en büyük tehditlerden biri. NASA’ya göre, uzayda sadece altı ay geçiren astronotlar, yaklaşık bin göğüs röntgenine eşdeğer radyasyona maruz kalıyor. Bu da onları kanser, sinir sistemi hasarı, kemik kaybı ve kalp hastalığı riskine sokuyor.

Seyahat Süresini Kısaltma İhtiyacı

Howe Industries Başkanı Troy Howe, radyasyon maruziyetini ve diğer zararlı sağlık etkilerini azaltmanın en iyi yolunun seyahat süresini kısaltmak olduğunu belirtiyor. Bu amaçla, NASA ile iş birliği yaparak Mars’a gidiş-dönüş yolculuğunu iki aya indirebilecek yeni bir roket sistemi olan Pulsed Plasma Rocket’i (PPR) geliştirdiler. NASA, bu teknolojinin “uzay araştırmalarında devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu” ve bir gün insanları Mars’tan bile daha uzaklara götürebileceğini belirtiyor.

PPR: İki Ayda Mars’a Yolculuk

PPR, çok verimli bir şekilde yüksek itme gücü üretmek için aşırı ısıtılmış plazma darbeleri kullanan bir tahrik sistemi. Şu anda NASA Yenilikçi Gelişmiş Konseptler (NIAC) Programı tarafından finanse edilen geliştirmenin ikinci aşamasında bulunuyor. Bu aşama, motor tasarımının optimize edilmesi, kavram kanıtı deneylerinin gerçekleştirilmesi ve Mars’a insanlı görevler için PPR ile çalışan, korumalı bir uzay gemisinin tasarlanmasına odaklanıyor.

PPR’nin en büyük avantajı, bir uzay aracını çok hızlı bir şekilde hareket ettirebilmesi. Hem yüksek itme hem de yüksek özgül itme gücüne sahip olan PPR, 5 bin saniyelik belirli bir itmeyle 10 bin newton itme üretiyor. Bu, dört ila altı yolcu taşıyan PPR donanımlı bir uzay aracının saatte yaklaşık 100 bin mil hızla seyahat edebileceği anlamına geliyor.

Geleceğe Dönük Beklentiler

PPR teknolojisinin Mars’a fırlatmaya hazır hale gelmesi birkaç on yıl sürebilir. Ancak uzay uçuşlarına hazır hale geldiğinde, bu teknoloji insan uzay keşfinin kapsamını önemli ölçüde genişletebilir. Hatta bir gün Plüton’a yapılacak görevlere bile yardımcı olabilir. Uzay araştırmalarındaki bu devrim niteliğindeki gelişme, gelecekteki uzay seyahatlerinde yeni bir dönemin başlangıcını müjdeliyor.