Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gemi ve yat ihracatında %36,8’lik artış

Gemi ve yat ihracatında %36,8’lik artış. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektörün ihracatı 923 milyon 516 bin dolara ulaştı.

Gemi ve yat ihracatında

Gemi ve yat ihracatında %36,8’lik artış. Gemi ve yat ihracat sektörü, 2024 yılının ilk yarısında büyük bir sıçrama yaparak ihracatını %36,8 artırdı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektörün ihracatı 923 milyon 516 bin dolara ulaştı.

Gemi ve yat ihracatında %36,8’lik artış

2024 yılının ilk yarısında, Türkiye’nin genel ihracatı %2 artışla 125,4 milyar dolara yükseldi. Gemi, yat ve hizmetleri sektörünün ihracatı ise 923 milyon 516 bin dolara çıktı. Geçen yılın aynı döneminde bu tutar 675 milyon 269 bin dolar olarak kaydedilmişti.

Şehirlere Göre İhracat

Bu dönemde en fazla ihracat yapılan şehirler arasında İstanbul başı çekti. İstanbul, 485 milyon 410 bin dolarlık ihracat ile ilk sırada yer alırken, Yalova 255 milyon 850 bin dolar ile ikinci, İzmir 70 milyon 718 bin dolar ile üçüncü, Bursa ise 54 milyon 830 bin dolar ile dördüncü sırada yer aldı.

Norveç İlk Sırada

Gemi ve yat sektöründe en fazla ihracat yapılan ülke Norveç oldu. Norveç’e yapılan ihracat 147 milyon 562 bin dolara ulaştı. Bu ülkeyi, 125 milyon 479 bin dolarla Marşal Adaları, 74 milyon 388 bin dolarla Almanya, 58 milyon 737 bin dolarla Yunanistan ve 56 milyon 434 bin dolarla İtalya takip etti. Miktar bazında en fazla artış ise Brezilya’ya yapılan ihracatta kaydedildi.

Ürün Gruplarına Göre İhracat

Sektörün ihracatının büyük bir bölümünü 468,6 milyon dolarla gemi dış satımı oluşturdu. Ayrıca, 163 milyon dolarlık römorkör, 43,7 milyon dolarlık deniz tankeri ve 27,5 milyon dolarlık gemi yan sanayi ihracatı gerçekleştirildi.

“Kaliteli Ürünler Üretmeyi Sürdürüyoruz”

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, sektör olarak güçlü oldukları ürün gruplarında römorkörler, feribotlar ve balıkçı gemilerinin yer aldığını belirtti. Seven, “Yıl sonu ihracat hedefimizi 1,8-1,9 milyar dolar olarak tutturmayı düşünüyoruz. Geçmişten alınan siparişlere istinaden bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.

Gelecek Vaat Eden Bir Sektör

Cem Seven, Türkiye’nin römorkörlerde Çin’i geride bırakarak dünyada ihracat şampiyonu olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, balıkçı gemilerinde İspanyol tersanelerini geride bırakarak dünya şampiyonu olduklarını belirtti. Türkiye, feribot ihracatında ilk 5’te, yat ihracatında ise ilk 10’da yer alıyor.

İhracat Kilogram Birim Fiyatı

Seven, ihracat kilogram birim fiyatının özel maksatlı gemilerde 20 doların üzerine, mega yatlarda ise 50 dolara kadar çıktığını ifade etti. “İhracat kilogram birim fiyatını yükselttik, inovatif ve yüksek mühendislikli ürünler üretiyoruz. Devletimizin beklentilerini sektör olarak yerine getiriyoruz, ancak enflasyonun yükselmemesi için uygulanan düşük kur politikası bizi rekabetçi olmaktan uzaklaştırıyor. Bunun da en kısa sürede çözümleneceğini umuyoruz” dedi.