Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aynı dizileri tekrar tekrar izlemenin bilimsel nedenleri

Aynı dizileri tekrar tekrar izlemenin bilimsel nedenleri. Bunun arkasında yatan nedenler neler? İşte bilimsel açıklamalar.

Aynı dizileri tekrar tekrar

Aynı dizileri tekrar tekrar izlemenin bilimsel nedenleri. Dizi veya film izlemek, pek çok kişinin en sevdiği rahatlama yöntemlerinden biridir. Ancak bazı insanlar, yeni yapımlar yerine daha önce izledikleri dizileri tekrar izlemeyi tercih ediyor. Peki, bunun arkasında yatan nedenler neler? İşte bilimsel açıklamalar.

Aynı dizileri tekrar tekrar izlemenin bilimsel nedenleri

Houston Üniversitesi’nden Psikolog Jaye Derrick ve araştırma ekibi, bu konuda derinlemesine çalışmalar yaptı. Derrick, insanların doğuştan gelen bir ait olma ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Sosyal varlıklar olarak, kendimizi yalnız hissettiğimizde veya reddedildiğimizde, en sevdiğimiz televizyon programlarına yönelerek bu duyguları hafifletmeye çalışıyoruz.

2009 yılında yapılan bir araştırmada, katılımcılardan yakın oldukları biriyle kavga ettiklerini hayal etmeleri istendi. Sonuçlar, reddedilme ve olumsuz ruh halleri yaşadıklarını gösterdi. Ancak en sevdikleri televizyon programlarını düşündüklerinde, bu olumsuz etkiler azaldı. Psikoloji profesörü Shira Gabriel, bu durumu “Gerçek hayatımızdaki gruplarla televizyondaki karakterler arasında ayrım yapacak şekilde evrimleşmedik. Gerçek olmadıklarını bilsek de bize gerçek geliyorlar.” diyerek açıklıyor.

Duygusal Açıdan Rahatlatıcı

Televizyon izlemek, genellikle pasif bir aktivite olarak düşünülse de, Derrick’e göre favori olmayan programları izlemek enerji tüketici olabilir. Stresli veya yorgun olduğunuzda, sevmediğiniz bir programı izlemek yerine, daha önce defalarca izlediğiniz favori bir programı tercih etmek daha iyi olabilir. Tanıdık bir hikaye ve karakterler, hayal kırıklığı, korku veya üzüntü yaşama olasılığını azaltır ve rahatlatıcı bir etki yaratır.

Stresi Uzaklaştırıyor

Derrick’in başka bir çalışması, tanıdık kurgusal dünyaların insanların öz kontrollerini düzenlemelerine nasıl yardımcı olduğunu incelemektedir. Çaba gerektiren bir iş yaptığınızda ve öz kontrolünüzde azalma yaşadığınızda, tanıdık televizyon programlarına yönelmek daha fazla enerji sağlayabilir. Bu çalışmada, katılımcılar en sevdikleri televizyon programlarını izledikten sonra daha fazla enerjiye sahip olduklarını bildirdi. Derrick, yorucu bir günün ardından favori bir diziyi yeniden izlemenin gerçekten de stresten kurtulmanıza yardımcı olabileceğini söylüyor.

Aynı dizileri tekrar tekrar izlemek, yalnızlık duygusunu gidermeye, duygusal rahatlama sağlamaya ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Bu bilimsel nedenler, neden birçok kişinin yeni yapımlar yerine tanıdık favorilerine döndüğünü açıklıyor. Tanıdık bir hikaye ve karakterlerle vakit geçirmek, bizi daha iyi hissettiriyor ve günlük hayatın stresinden uzaklaştırıyor.