Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kiraya yüzde 65’in üzerinde zam mümkün mü?

Kira artış sınırının 1 Temmuz itibarıyla sona ermesiyle birlikte, ev sahipleri ve kiracılar arasında yeni bir dönem başladı.

Kira artış sınırının 1

Kira artış sınırının 1 Temmuz itibarıyla sona ermesiyle birlikte, ev sahipleri ve kiracılar arasında yeni bir dönem başladı. Temmuz ayında kira artış oranı yüzde 65 civarında açıklandı. Peki, ev sahipleri yüzde 65’in üzerinde zam yapabilir mi? İstanbul, Ankara ve İzmir’de ortalama kira fiyatları ne durumda? İşte detaylar…

Kiraya yüzde 65’in üzerinde zam mümkün mü

Kira Artış Oranlarında Yeni Dönem

Kirada yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erdi. Artık kira artış oranları, TÜFE’nin (Tüketici Fiyat Endeksi) son 12 aylık ortalamasına göre belirlenecek. Ancak, bu durum ev sahiplerine sınırsız bir kira artışı yapma hakkı tanımıyor.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca uygulanan yüzde 25 kira artış sınırı nedeniyle bazı kiracıların ödedikleri kiralar düşük kaldı. Eski kiracılar ile yeni kiracılar arasındaki kira farkı bu nedenle oldukça açıldı.

Kiraya yüzde 65’in üzerinde zam mümkün mü

Yüzde 65’in Üzerinde Zam Mümkün Mü?

Sözleşme yenilemelerinde kira artış oranı yüzde 65 civarında belirlenmiş olsa da, ev sahipleri ve kiracılar arasında kira uyarlaması yapılması mümkün mü? Gayrimenkul uzmanlarına göre, yeni kira kontratlarında belirlenen üst sınır ev sahiplerine sınırsız artış hakkı vermiyor. Ayrıca, kira bedelini yeniden belirleme veya ara zam yapma imkanı da bulunmuyor.

Kiraya yüzde 65’in üzerinde zam mümkün mü

Kira Uyarlama Davaları

Son iki yılda yüzde 25 zam sınırına tabi olan kiracıların kira bedelleri, piyasa koşullarına göre oldukça düşük kaldı. Bu durum birçok davaya yol açtı. Ülkemizde 200 bini geçen kira uyarlama davaları mevcut. Kiracılar ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıkların çözümü için arabulucular devreye girebiliyor.

Kiraya yüzde 65’in üzerinde zam mümkün mü

Kiracılar ve Mal Sahipleri Arasında Anlaşma

Kira sözleşmeleri 5 yılı geçtikten sonra kira tespit davalarına konu olabilirken, 10 yılı geçen sürelerde tahliye davaları da gündeme gelebiliyor. Kiracılar ve mal sahipleri, kira artışları konusunda anlaşma yoluna gidebiliyor. Yüzde 65’in üzerinde, hatta yüzde 100-150 oranında kira artışları yapılabiliyor. Mal sahipleri, düşük kalan kira bedelleri nedeniyle sıkıntı yaşayabiliyor.

Kiraya yüzde 65’in üzerinde zam mümkün mü

İstanbul, Ankara ve İzmir’de Kira Durumu

İstanbul’da kentsel dönüşüm, evlenme ve günlük kiralık arzı gibi nedenlerle kira fiyatları son bir yılda yüzde 50 oranında arttı. İstanbul’da ortalama kira fiyatları metrekarede 210-220 TL seviyelerinde. 100 metrekarelik bir daire için kira bedeli ortalama 22 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Ankara ve İzmir’de de benzer artışlar gözlemleniyor.

Kiraya yüzde 65’in üzerinde zam mümkün mü

Kiralarda Tansiyon Yükselecek

Yaz aylarında kiralarda tansiyon biraz azalmakla birlikte, eylül ayıyla birlikte artış bekleniyor. Öğrenci evlerinin dolması ve tayinler nedeniyle göçlerin artması, kiralarda tansiyonu yükseltecek.