Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye savunmadaki başarısını uzaya taşıdı

Türkiye savunmadaki başarısını uzaya taşıdı. Türksat 6A uydusunun fırlatma töreni için bulunduğu Florida’daki Cape Canaveral’da açıklamalarda bulundu.

Türkiye savunmadaki başarısını uzaya

Türkiye savunmadaki başarısını uzaya taşıdı. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, “Türkiye, savunma sanayisindeki başarısını bir üst lige taşıyarak uzay sanayisinde de önemli adımlar atıyor. Bu, hem ülkemiz hem de bölgemiz açısından büyük bir gelişmedir.” şeklinde konuştu. Mandal, Türksat 6A uydusunun fırlatma töreni için bulunduğu Florida’daki Cape Canaveral’da açıklamalarda bulundu.

Türkiye savunmadaki başarısını uzaya taşıdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” vizyonunun bilim ve teknoloji odaklı olacağına vurgu yapan Mandal, Türksat 6A’nın bu vizyonun önemli bir örneği olduğunu belirtti. Son dönemde Türkiye’nin uzay çalışmaları hız kazanarak, geçtiğimiz yıl metre altı çözünürlüğe sahip gözlem uydusu İMECE’nin fırlatılması ve Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunun gerçekleştirilmesiyle dikkat çekti.

Türksat 6A’nın Önemi

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A, yaklaşık 36 bin kilometre irtifada görev yapacak. Mandal, Türkiye’nin uzay sanayisinde kendine yer edinmiş ülkeler arasında olduğunu ve uzayın ülkeler arası rekabette önemli bir yer tuttuğunu belirtti. “Türkiye, savunma sanayisindeki başarısını uzay sanayisine taşıyarak önemli bir gelişme kaydetmiştir.” dedi.

Gelecekteki Hedefler: Aya Sert İniş

Yeni projeler hakkında bilgi veren Mandal, mevcut uydunun başarıyla görev yapması için en az üç aylık bir sürece ihtiyaç duyulduğunu ve ilk sinyalin başarıyla alındığını belirtti. Türkiye’nin uzayda kalifiye olmasının önemine değinen Mandal, “Uydu ekosisteminde artık biz de bu ekonominin içindeyiz. Ancak hedeflerimizi daha yüksek tutmalıyız.” dedi.

Milli Uzay Programı kapsamında bir sonraki hedefin aya sert iniş olduğunu ifade eden Mandal, 2026 yılının sonunda veya 2027 yılının başında aya sert iniş yapılacağını, sonrasında ise yumuşak inişin gerçekleştirileceğini söyledi. Mandal, Türksat 6A misyonunun Türkiye’nin uzay yolculuğunun bir parçası olduğunu vurgulayarak, daha büyük hedeflerin aya insanlı gitmek ve derin uzayda çalışmalar yapmak olduğunu belirtti.