Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İkinci Dünya Savaşı batığı İtalyan askeri uçağı Kaş açıklarında görüntülendi

Su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan, Antalya’nın Kaş ilçesinde, 2. Dünya Savaşı’na ait bir İtalyan bombardıman uçağını görüntüledi

Su altı belgesel yapımcısı

Su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan, Antalya’nın Kaş ilçesinde, 2. Dünya Savaşı’na ait bir İtalyan bombardıman uçağını görüntüledi. Ceylan, Kaş ile Kızılhisar (Meis) Adası arasındaki ünlü “flying fish” dalış noktasına tekneyle ulaştı ve burada dalış gerçekleştirdi.

Tarihi Uçağın Keşfi ve Kayıt Altına Alınması

Ceylan ve ekibi, İngiliz gemilerinin uçaksavar atışıyla düşen 1935 model İtalyan yapımı “Savoia-Marchetti SM. 79 Sparviero” üç pervaneli bombardıman uçağının son durumunu gözlemledi ve kayıt altına aldı. Bu keşif, su altı dünyasında önemli bir yere sahip.

Önceki Dalışlar ve Uçağın Durumu

Tahsin Ceylan, daha önce aynı noktaya 2008, 2010 ve 2014 yıllarında daldığını belirtti. Son dalışını dalış eğitmeni Oray Ercan ile gerçekleştiren Ceylan, uçağın 58-73 metre derinlikte bulunduğunu ve bu derinliklere teknik dalış yöntemleriyle indiğini ifade etti. Ceylan, uçağın birinci motorunun üç pervanesinin ve ikinci motorun bir pervanesinin oksidasyon sonucu koptuğunu, üçüncü motorun bir pervanesinin ise kopmak üzere olduğunu belirtti. Uçağın gövde ve kuyruk kısmının ise artık mevcut olmadığını, sadece metal yığınlarının kaldığını kaydetti.

Uçağın Tarihi ve Pilotun Hikayesi

Ceylan, bu bombardıman uçağının dönemin en başarılı uçaklarından biri olduğunu belirtti. Uçağın muhtemelen Rodos’taki üssünden kalktığını ve geri dönemediğini aktaran Ceylan, paraşütle atlayan pilotun uçaksavar ateşiyle havada vurulduğunu ifade etti. Pilotun cesedinin balıkçılar tarafından bulunarak Kaş’a gömüldüğünü, daha sonra İtalyan yetkililer tarafından çıkarılarak ülkesine götürüldüğünü belirtti.

Türkiye’nin Su Altı Kültürel Varlıkları

Ceylan, Türkiye’nin su altı kültürel varlıklar açısından çok zengin olduğunu ve özellikle Birinci Dünya Savaşı batıklarının öne çıktığını vurguladı. Çanakkale’nin 110 yıldır dalışa yasak olan batıklarının önemli bir bölümünün, Tarihi Alan Başkanlığının kurulmasıyla dalışa açıldığını belirtti. Ancak bu batıkların zamana direnemediğini de ifade etti.