Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sıcak havada bunu yapmak çocuğu öldürebilir

Sıcak havada bunu yapmak çocuğu öldürebilir. Bu durumu önlemek için basit ama etkili yöntemler öneriyor.

Sıcak havada bunu yapmak

Sıcak havalarda çocuklarla yapılan araç yolculukları ciddi tehlikeler barındırıyor. Özellikle park halindeyken araç içinde unutulan çocuklar, havasızlık ve aşırı sıcak nedeniyle hayatlarını kaybedebiliyor. Acil Tıp doktoru Purva Grover, bu durumu önlemek için basit ama etkili yöntemler öneriyor.

Sıcak havada bunu yapmak çocuğu öldürebilir

Her yıl onlarca çocuk, sıcak bir arabanın içinde bırakıldıkları veya mahsur kaldıkları için sıcak çarpmasından hayatını kaybediyor. Araçlar, sıcak havalarda dakikalar içinde tehlikeli seviyelere kadar ısınabiliyor. Öyle ki bir aracın içindeki sıcaklık, ilk 10 dakika içinde yaklaşık 20 dereceye kadar yükselebiliyor. Çocuklar, bu ani sıcaklık artışlarına karşı savunmasızdır ve vücut ısıları çok daha hızlı yükselir.

Çocukların Metabolizma Hızı ve Sıcaklık

Dr. Grover, çocukların bazal metabolizma hızının yüksek olduğunu ve bu nedenle vücut ısılarının neredeyse üç ila beş kat daha hızlı arttığını belirtiyor. Ayrıca, çocuklar daha yavaş ter kaybettikleri için vücut ısıları tehlikeli seviyelere daha çabuk ulaşabiliyor.

Sıcak Araba Ölümlerini Önlemek İçin Alınacak Tedbirler

Sıcak araba ölümleri trajik olsa da önlenebilir. Dr. Grover, çocukları arabada unutma riskini azaltmak için telefon veya çanta gibi önemli bir eşyayı arka koltukta çocuğun yanında bulundurmayı öneriyor. Bu basit önlem, çocuğu unutmama ihtimalini ortadan kaldırabilir.

Park Halindeki Araçlar da Tehlikeli

Bir çocuğun, kilidi açık ve park halindeki bir aracın kasasına tırmanarak mahsur kalması da mümkündür. Dr. Grover, özellikle kasada şişme bir yüzme havuzu varsa, çocuğun burada da olabileceği konusunda uyarıyor. İçinde su bulunan yüzme havuzları, boğulma vakalarına yol açabilir.

Arabada Yalnız Çocuk Görürseniz Ne Yapmalısınız?

Uzmanlar, bir arabanın içinde yalnız başına bir çocuk görülmesi durumunda hemen 112’yi aramaktan çekinilmemesi gerektiğini belirtiyor. Olayı fark eden bir kişinin harekete geçmesi, bir çocuğun hayatını kurtarabilir.

Üzücü Olaylar: Alperen Şahin ve Diğerleri

2017 yılında İzmir’in Çiğli ilçesinde 3 yaşındaki Alperen Şahin, uyuduğu okul servisinde unutularak havasızlıktan hayatını kaybetmişti. Benzer bir olay Balıkesir, Bandırma’da meydana gelmiş, belediyeye ait gündüz bakımevinde eğitim gören 5 yaşındaki bir kız çocuğu, 7 saat servis aracında unutulmuştu. Bu üzücü olaylar, sıcak havalarda çocukların araç içinde unutulmaması gerektiğinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.