Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Asgari ücretle geçinen aile öğün başına 69 lira ayırabiliyor

Agari ücretle geçinen aile öğün başına 69 lira ayırabiliyor. Bu ailelerin, gıda harcamaları ve günlük yaşamlarıyla ilgili çarpıcı veriler…

Agari ücretle geçinen aile

Asgari ücretle geçinen aile öğün başına 69 lira ayırabiliyor. TÜİK verilerine göre, asgari ücretle geçinen dört kişilik bir ailenin gıda harcamaları, birçok temel ihtiyacın karşılanmasında önemli bir rol oynuyor. İşte bu ailelerin, gıda harcamaları ve günlük yaşamlarıyla ilgili çarpıcı veriler…

Asgari ücretle geçinen aile öğün başına 69 lira ayırabiliyor

Asgari ücretle geçinen bir ailenin yaşam mücadelesi, gelir ve gider dengesiyle sürekli sınanıyor. TÜİK’in Hanehalkı Tüketim Harcaması araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin gıda harcamaları aylık ortalama 6 bin 223 lirayı buluyor. Bu, günlük 207 lira, öğün başına ise 69 lira demek.

Gıda Harcamalarının Dağılımı

Ailenin gıda harcamaları, temel ihtiyaçların karşılanmasında en büyük payı alıyor. Tüketim harcamalarında en yüksek payı yüzde 23.9 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırada yüzde 21.9 ile ulaştırma ve üçüncü sırada yüzde 20.6 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları bulunuyor.

Yoksul ve Zengin Kesimler Arasındaki Fark

En düşük yüzde 20’lik gelir grubuyla en yüksek yüzde 20’lik gelir grubunun harcamaları arasında büyük bir uçurum var. En yoksul yüzde 20, aylık ortalama 8 bin 827 lira harcarken, en zengin yüzde 20’lik kesim ortalama 48 bin 830 lira harcama yapabiliyor. Bu fark, gıda harcamalarında da kendini gösteriyor. En yoksul yüzde 20’lik gelir grubunun gıda harcamalarına yüzde 36.6 oranında pay ayırması, bu grubun en büyük giderinin gıda olduğunu ortaya koyuyor.

Eğitim ve Kültürel Faaliyetlere Erişim

Asgari ücretle geçinen ailelerin, çocuklarının eğitim ve kültürel faaliyetlerine ayırabildikleri bütçe de oldukça sınırlı. En düşük yüzde 20’lik gelir grubunun eğitime ayırdığı pay sadece yüzde 0.2. Bu oran, çocuk başına aylık sadece 17 liraya denk geliyor. Aynı grupta eğlence, spor ve kültüre ayrılan pay ise yüzde 0.5 ile 136 liraya karşılık geliyor. Bu durumda, ailelerin tek bir ferdinin bile ayda bir kez sinemaya gitmesi mümkün görünmüyor.

Emeklilerin Durumu

Emeklilerin gıda harcamalarına ayırabildikleri bütçe de oldukça kısıtlı. En düşük emekli maaşı ile geçinen dört kişilik bir ailenin gıda harcamaları için ayırabildiği tutar aylık 3 bin 660 lira, günlük 122 lira ve öğün başına 41 lira. Emeklinin tek başına bir öğün için ayırabildiği tutar ise sadece 10 lira.