Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Biden ile Trump, 2024 ABD başkanlık seçimi öncesi ilk canlı yayın tartışmasına çıktı

ABD’de başkanlık seçimleri için yarışan Joe Biden ile Donald Trump, ilk canlı yayın tartışmasında karşı karşıya geldi.

ABD'de başkanlık seçimleri için

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için yarışan Demokrat Partili Joe Biden ile Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, ilk canlı yayın tartışmasında karşı karşıya geldi.

Kütahya Haber’in en güncel dünya haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Ekonomi Politikaları ve Görüşler

Biden ve Trump, CNN’nin Atlanta’daki stüdyosunda sahneye çıkarak ilk kez kozlarını paylaştı. İki adaya, ilk olarak ABD ekonomisinin durumu soruldu.

Biden: Trump döneminde ekonominin çöktüğünü ve işsizlik oranının yüzde 50 yükseldiğini belirten Biden, “Biz, kaos halinde bize bırakılan ekonomiyi toparladık, 15 bin yeni istihdam yarattık, 800 bin yeni üretim için pozisyon oluşturduk.” dedi.

Trump: Kendi başkanlığı döneminde ülke tarihinin en büyük ekonomisine sahip olduklarını savunarak, “Diğer ülkeler bizi örnek alıyordu. Ancak Kovid’e yakalandık ve 1929’da yaşadığımız gibi Büyük Bunalım’a düşmemek için gerekli parayı harcadık.” ifadelerini kullandı.

Trump, ekonomiyi düzlükte tuttuklarını ve Biden’ın düzensiz göçmenler nedeniyle ekonomiyi kötüleştirdiğini öne sürdü.

Düzensiz Göçmen Sorunu

Trump: Sınırların güvenliğini vurgulayarak, “Bizim zamanımızda sınırlarımız tarihin en güvenli sınırıydı. Şimdi, katillerin, teröristlerin akın ettiği en güvensiz sınır haline geldi.” dedi.

Biden: Trump’ın iddialarını yalanlayarak, “ABD’nin göçmen politikası nedeniyle dünyanın en büyük ekonomisine sahibiz. Sınırdan geçen düzensiz göçmenlere düzenleme getirmek için partiler üstü çalışıyoruz.” şeklinde cevap verdi.

Dış Politika: Ukrayna ve Gazze

İki adaya dış politika bağlamında Ukrayna-Rusya arasındaki savaş ve İsrail’in Gazze’ye saldırıları konuları soruldu.

Trump: “Eğer ben başkan olsaydım, bu kriz en başından hiç olmazdı. Eğer başkan seçilirsem daha ofise geçmeden Putin ile Ukrayna arasındaki bu krizi sona erdireceğim.” dedi.

Biden: Trump’ın konuşmasını saçmalık olarak niteleyerek, “Putin’in savaş suçlusu olduğunu ve Ukrayna’da engellenmezse diğer NATO ülkelerine de saldıracağını” belirtti.

Gazze konusunda ise Biden, ateşkes müzakereleri için çaba sarf ettiklerini ve İsrail’e büyük destek sağladıklarını ifade etti. Trump ise Biden’ı “İsrail’in işini bitirmesine izin vermemekle” suçladı.

İç Politika: Kişisel Saldırılar

Canlı yayında 6 Ocak Kongre saldırılarıyla ilgili tartışmalar sırasında, Trump ve Biden birbirlerine kişisel saldırılarda bulundu.

Trump: Demokratları 6 Ocak Kongre baskınına karşı yeterince önlem almamakla suçladı.

Biden: Trump’ın “sus payı” davasında suçlu bulunmasına atıfta bulunarak, “Benim burada gördüğüm tek suçlu kişi mahkeme tarafından suçlu bulunmuş kişidir.” dedi.

Trump, Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın yasa dışı şekilde silah edinmesinden dolayı suçlu bulunduğunu öne sürdü.

Biden ise Trump’a, kadınları taciz etmek ve eşinin hamileyken bir porno yıldızı ile ilişkiye girmek gibi suçlamaları hatırlattı.

Yaş ve Sağlık Durumu

Biden: Yaşı ve sağlık durumu ile ilgili soruya, “Kariyerimin yarısını siyasetin en genç insanı olmakla eleştirilerek geçirdim. ABD Senatosu’na seçilen en genç ikinci kişiydim ve şimdi en yaşlısıyım.” cevabını verdi.

Trump: İki defa bilişsel test aldığını ve bunları kamuya açıkladığını belirterek, “Bu (Biden) ise hiçbirini almadı. Onun sadece bir tane almasını, en kolayını almasını görmek isterdim.” dedi.

Seçim Sonuçları ve Siyasi Şiddet

Trump: Seçim sonuçlarını kabul edip etmeyeceği sorusuna, “Eğer seçimler adil ve özgür bir şekilde olursa.” diye cevap verdi. Biden’ın kötü bir başkan olduğunu ve Amerika’yı yeniden muhteşem yapacağını iddia etti.

Biden: NATO’yu yeniden güçlendirdiklerini ve ABD’nin güçlü bir millet olarak dünya güvenliğinde rol oynadığını belirtti.

90 dakika süren canlı yayın tartışması sonunda Trump ve Biden, sahneden yine tokalaşmadan ayrıldı.